2024. május 5. - Györgyi

Mentsük meg az elefántokat – videóval

Ma október 30-a van, és beköszöntött a meteorológiai tavasz, heves záporokkal kísérve. A nyarat decemberre várjuk. Érdekes információval lettünk gazdagabbak reggel, egy szomorú számmal kísérve meg is osztjuk veletek.
2008. október 30. csütörtök 14:30 - paulson
Arról van szó, hogy a kenyai Ol Pejeta rezervátum két elefántjának nyakörvében SIM-kártya található. Ennek a rendszernek köszönhetően a parkőrök azonnal észreveszik, mikor a hatalmas emlősök elhagyják a számukra kijelölt területet, így nem dézsmálják meg a környék földjeinek termését. Ugyanis amint átlépik az illendőség határát, rögtön érkezik a "fosztogatóelefánt-ellenes" kommandó (elnézést, praktikusabb ötletünk nem volt a szóra).

A rendszer még fiatal, de mindenkinek a hasznára válhat: hiszen az elefántokat nem kell leölni, és a gazdáknak sem lesznek hatalmas káraik. Kimani, az egyik nyakörv tulajdonosa valószínűleg kevésbé boldog, hiszen szívesen csatangolna messzebbre. A projekt résztvevői reménykednek abban, hogy az egy „visszaeső kóborló” korlátok közé szorításának köszönhetően, a többiek automatikusan megtanulják, hogy mit szabad és mit nem. Jobban mondva, hogy merre szabad és merre nem. Így meg lehet menteni az elefántokat, önmaguktól (is).



Talán Kenyában már nem feltétlenül kapnak frászt a gazdák, ha meghallják az elefántdübörgést, főleg, hogy ez telefoncsörgéssel párosul az illetékeseknél. Mai választott dalunkban egy költői kép része a hatalmas állatok keltette hanghatás.

A Karthago zenekar Requiem című daláról van szó. Ezzel a számmal állított az együttes emléket annak a sajnálatos tragédiának, melyben egy fiú életét vesztette. 1982 februárjában egy koncertjükön lett rosszul a fiatal srác, és meghalt, az ő emlékére írta Szigeti Ferenc a gyönyörű dalt, mellyel mi most a kenyai elefántoknak is drukkolunk egyben, hogy megtanulják, hogyan tudják elkerülni, hogy akkora kárt okozzanak szomszédaiknak, mintha porcelánboltban lennének.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását