2024. április 29. - Péter

Megvan a Fővárosi Közgyűlés napirendi terve

Félórás várakozás és félórás vita után a Fővárosi Közgyűlés néhány ellenzéki szavazattal elfogadta csütörtöki ülésének napirendjét; a Főgáz privatizációjáról novemberben rendkívüli ülésen tárgyalnak majd a képviselők.
2008. október 30. csütörtök 11:00 - Hírextra
Demszky Gábor indítványára a testület megemlékezett Helmuth Zielkről, Bécs napokban elhunyt korábbi polgármesteréről, aki 1994-ben Pro Urbe Budapestért-díjban részesült. Ugyancsak a napirend elfogadása előtt letette esküjét Várhegyi László, aki a képviselői mandátumáról lemondott Molnár István helyét vette át az SZDSZ-frakcióban.

Az MSZP-SZDSZ szavazataival napirendre vette a közgyűlés a Szabadság híd felújításának további 300 millió forintos támogatásáról szóló javaslatot. Ugyancsak a várost vezető koalíció szavazataival került napirendre a Fővárosi Vízművek Zrt. pénteki közgyűlésén szereplő téma, az osztalékelőleg fizetésének kérdése.

Nem vette le napirendről a közgyűlés a jövő évi útfelújítási program módosítását. Ezt Riz Levente (Fidesz) indítványozta, egyebek közt azt kifogásolva, hogy nem egyeztettek erről a kerületekkel. Lakos Imre (SZDSZ) szerint viszont muszáj mielőbb döntést hozni ez ügyben, különben csúsznának a jövő évi útfelújítások.

Csomós Miklós (Fidesz) javaslatát a többség elutasította, így nem vette napirendre a közgyűlés a 4-es metró építésének szeptemberi helyzetéről szóló tájékoztatót. Hasonlóképpen elutasította a többség Wintermantel Zsolt (Fidesz) azon javaslatát, hogy a BKV elmúlt három évi tanácsadói szerződéseit tartalmazó tájékoztatót napirendi témaként vitassák meg. Kucsák László (Fidesz) azon indítványa sem került napirendre, hogy a fővárosi szakképzés szerkezetátalakításáról napirendi vitát folytassanak.

Kosztolányi Dénes (Fidesz) javaslatára a közgyűlés levette napirendjéről a Városligetbe tervezett Szónokok hordója kialakításával foglalkozó előterjesztést. A javaslat tárgyalását csak az SZDSZ-esek támogatták; a téma egyébként a múlt hónapban is lekerült a napirendről.

Böhm András (SZDSZ) kezdeményezésére a kulturális alapítványok támogatásáról és a Budapest Film 30 millió forintos korábbi önkormányzati támogatásáról napirendi pontként tárgyalnak. Pesti Imre (Fidesz) javaslatát elvetve napirenden maradt Demszky Gábor azon döntésének megtárgyalása, amellyel felfüggesztette az egészségügyi bizottság egyik - három kórház élére pályázat kiírásáról szóló - határozatának végrehajtását.

A közgyűlési munka megkezdése előtt nem szavazta meg a bizottsági elnökökből álló ad hoc testület azt a fideszes javaslatot, hogy Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó Budapestért Díjat kapjon. A testület múlt heti ülésén azért nem tudtak dönteni, mert a fideszes elnökök nem vettek részt az ülésen. Ughy Attila (Fidesz) kérésére a nap során ismét összeül az ad hoc testület.
A napirendi vitában Demszky Gábor bejelentette, hogy a Főgáz Zrt. privatizációjáról november első felében rendkívüli közgyűlést tartanak. Az erről szóló előterjesztést csak a képviselők kapták meg, a sajtó nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását