2024. április 16. - Csongor

Az asztrológia valójában tudomány

Magyarországon a tudományos asztrológia szinte ismeretlen fogalom, holott a világban segédtudományként tartják számon. Az emberek többsége azonban az újsághoroszkóp készítővel azonosítja az asztrológust.
2008. október 30. csütörtök 08:19 - Hírextra
Bécsben, az Osztrák Asztrológiai Társaság, a világ első tudományos asztrológiai társaságának centenáriumi ülésén egyetlen magyarként Hollós László vett részt és tartott nagysikerű előadást. A társaság szeptember végén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, még az angol társaság is csak 50 éves - tudatta a kutató, akivel az asztrológia értékeiről beszélgettünk.

A szakma jelentős európai képviselői 10 évente tartanak jubileumi összejövetelt. Rendkívüli elismerést jelent, ha valaki bekerül ebbe a tisztes társaságba. Hollós Lászlónak hosszú évekig kellett kutatnia és eredményeket letennie az asztalra, míg az Osztrák Asztrológiai Társaság rendes tagjává választotta 2001-ben és meghívta üléseire.

- Az asztrológia az idő minőségének tudománya, amint az osztrák szakfolyóirat címe (Kvalita:t der Zeit) is mutatja. Segédtudományként funkcionál, mint például a heraldika (címertan), de matematikai módszert alkalmaz és összegzi a tapasztalatokat is. A tudományos asztrológiának két ága van: a pszichológiai és a tradicionális. A hagyományos asztrológia évezredek tapasztalataiból, megfigyeléseiből von le szigorú következtetéseket, míg a pszichológiai asztrológia az orvos munkáját segíti, egészíti ki - fejtette ki a szakember.

- Az önmagában tiszta matematikai módszeren alapuló segédtudomány az orvos, a karrier tanácsadó, a személyiségfejlesztő kezében hatékony eszköz lehet. Sok helyen már evidencia a grafológus (írásszakértő) szolgálatainak igénybevétele, s ilyen lehetne az asztrológus-konzultáns is. A fejlett országokban az orvos vagy klinikai szakpszichológus másoddiplomája ma már az asztrológia. Tehát egy jól szervezett rendelőben a CT mellé az orvos kérheti a beteg horoszkópját is. Ennek fölhasználása azonban csak eszköz, az asztrológus nem állíthat föl diagnózist - magyarázta Hollós László.

Az asztrológussal az orvos egészségtervet készíthet páciensének, a horoszkóp pedig a betegségmegelőzésben játszhat nagy szerepet, mert olyan tényezőkre is figyelmeztethet, amelyeket az orvos és a műszerek még nem látnak. De az élet más terén, például politikai és gazdasági vezetők kiválasztásában, fejvadász cégeknél is szerepe lehet a tudományos asztrológiának. Egy politikai vezető horoszkópjának elkészítése után - s ha már ismeretes a választások időpontja - akár az is megjósolható, hogy ki lesz a nyertes.

Múltbéli példák is igazolják a tudományos asztrológia hasznát. Az osztrák asztrológusoknak fontos szerepük volt abban, hogy jól időzítették, jól tervezték meg az orosz-osztrák államszerződés 1955-ös aláírásának időpontját, ezzel a független államiság elnyerését. Az osztrák külügyminisztérium évtizedek óta konzultál az asztrológiai társasággal.

Magyarországon - Hollós László szerint - azért van gyanús színezete az asztrológiának, mert egyetemet nem végzett, közben asztrológiai akadémián oktató, nyelvtudás nélküli emberek nevezik magukat asztrológusnak. Mindennek az oka a pénz, mert nagy a kereslet a "jövőbe látók" iránt. Igénytelen, rossz alapképzettségű emberek tanítanak hiszékeny embereket. Nincs felvételi vizsga, nincs akkreditált iskola és nincs tekintélye sem az asztrológiának, mert azt a köztudatban az újsághoroszkóp készítéssel azonosítják. Jellemző a helyzetre, hogy a Meridien című tudományos, német nyelvű szakmai lapnak - amely 80 éve jelenik meg - egyetlen előfizetője van Magyarországon.

A tradicionális asztrológia kiváló és szerény művelője Balogh Endre és Szepesi János, tudósa volt ennek a szakterületnek a 90 éves korában nemrég elhunyt Dubrovszky László. Bollók János irodalomtörténész, akadémikus nagydoktori disszertációját Janus Pannonius műveinek asztrológiai utalásairól írta. A Szegedi Egyetem Bölcsészkarán Ikonológia és műértelmezés címmel előadássorozat folyik, asztrológiai összefüggések vizsgálatával.

A bécsi tudományos tanácskozáson megtartott előadásában Hollós László azt vizsgálta, hogy lehet-e horoszkópot készíteni az illető személy születése pontos idejének (óra, perc) ismerete nélkül. A kutató kidolgozott egy rendszert, ezzel, ha van az illetőről kép, rajz vagy egyéb ábrázolás és életrajzi adatok, akkor rekonstruálható a horoszkópja.

A magyar szakember Ausztriához kötődő, érdekes emberek rekonstruált horoszkópjait ismertette. Például Lisl Goldarbeiterét, aki 1929-ben elnyerte a Miss World címet, s azóta is Ausztria egyetlen világ-szépségkirálynője. Anyja Luis bécsi osztrák nő, míg édesapja Goldarbeiter Izsó szegedi kereskedő volt. A papát koncentrációs táborba hurcolták és meghalt, Lisl azonban bujdosva átvészelte a II. világháborút, majd Magyarországon férjhez ment unokatestvéréhez, Tenczer Mártonhoz. Teljes elfeledettségben élt 1997 decemberében bekövetkezett haláláig. Sírja a Farkasréti temetőben van. - Forgács Péter készített Lislről dokumentumfilmet. Horoszkópjában benne van a rendkívüli energia, ami magasba röpítette és látszik a nagy szerencsétlenség, amely összetörte ezt az energiát - magyarázta a kutató.

Hollós László - aki Belgiumban, Csehországban és Ausztriában folytatta tanulmányait - az Osztrák Asztrológiai Társaság mesterkurzusain tanít és német nyelven publikál. Magyarországon meghívott hallgatóknak, orvosoknak, pszichológusoknak, mérnököknek, művészeknek oktatja a tudományos asztrológiát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

grm
2008. október 30. 10:11
Méghogy tudomány??? Akkor talán tisztában kéne lenni néhány alapvető ASZTRONOMIAi (CSILLAGÁSZATi) -ami valójában tudomány, igen komoly tudomány!- fogalommal amikor készítenek egy horoszkópot. Halvány fogalmuk sincs arról, hogy mikor melyik csillagképben delel a nap (milyen jegyben születtél). Kb. 2000 évvel ezelőtt nevezték el a zodiákus csillagképeket, az akkori állapot szerint számolnak, holott a precessziós mozgás következtében, már nem ugyanott delel a nap mint 2000 éve (pl. akire azt mondják, hogy halak az igazából vízöntő). Aki nem hiszi töltsön le egy "planetárium" programot (pl. http://www.stellarium.org/hu/) azt nézze meg milyen csillagzat alatt is született :-)
Aztán ott van még a gravitáció és főleg az arányokba tessenek belegondolni (maximum két égitest jöhet szóba a Nap és Hold)!
Végül a logika: ha születésünk időpontja determinálna, akkor aztán elég egyformák lennénk vagy legalább is nagyon hasonlítanánk egymásra.
Vázlatosan gondolat ébresztőnek szerintem már ennyi is elég.


Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását