2024. május 3. - Tímea, Irma

Nógrád, a varázslatos világ

Nógrád megye történelmi, tárgyi, természeti értékeinek, kiemelkedő személyeinek megismertetését célozza a megyei önkormányzat kiadásában megjelent Nógrád, a varázslatos világ című sorozat első hat füzete.
2008. október 29. szerda 17:53 - Hírextra
Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: a közgyűlés 2010-ig szóló gazdasági programjában megkülönböztetett helyet kapott a nógrádi identitás erősítése.

Ennek jegyében például két alkalommal szerveztek már közéleti, kulturális seregszemlévé fejlődött megyenapot, tiszteletbeli követekké kérték fel a megyéből elszármazott ismert embereket. Év végén második alkalommal adják ki a Palóc Kalendáriumot, hamarosan elkészül a Nógrádi kincsestár című fotóalbum, jövőre pedig a Nógrádi panteon című könyv. A Nógrád, a varázslatos világ című füzetsorozat rövid, érdekes, közérthető stílusban bemutatja azt is, ami a történelemkönyvekből kimaradt - tette hozzá Becsó Zsolt.

Az első hat kötet Nógrád megyei történeti jelképeiről, az egykori vármegyeháza történetéről, az 1705-ös szécsényi országgyűlésről, Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetespapról, a népzene nemzetközi hírű tudós kutatójáról, a nógrádi olimpikonokról, valamint a történelmi Nógrád megyén belül fontos szerepet betöltő losonci kaszinó és vigadó életéről szól. A szerzők között van levéltáros, muzeológus, könyvtáros, néprajzkutató, helytörténész.

Becsó Zsolt elmondta: minden évben legalább 10 kis kötetet szeretne megjelentetni az önkormányzat. A füzeteket eljuttatják a megye közművelődési intézeteibe, általános és középiskoláiba, valamennyi nógrádi település polgármesteréhez, továbbá az ország megyei könyvtáraiba és a megyei önkormányzatokhoz is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását