2024. május 5. - Györgyi

Moliére-darabot mutatnak be

Az Úrhatnám polgár című Moliere-darabot mutatja be december 30-án, Parti Nagy Lajos átdolgozásában a Vígszínház. Az előadást, amelynek szombati próbáját a sajtó képviselőinek jelenlétében tartották, Mácsai Pál rendezi, a főszerepet Hegedűs D. Géza alakítj
2007. december 23. vasárnap 07:37 - Hírextra

"A nyelvi remeklés napjainkban is folytatódik. Parti Nagy Lajos új szövege valódi szóvarázslat. Úgy teremti maivá a Moliere-i komédiát, hogy megtartja az eredeti környezetet, történetet, a szereplőket. Páratlan nyelvi eredetiséggel egyszerre ragyogtatja fel a mű klasszikus értékeit, és jelenkori környezetünkben is telibe találó gúnyát, humorát" - írta a Vígszínház.

Az Úrhatnám polgár 1670-ben került először színpadra. A francia szerző, Moliere darabjának hőse Jourdain úr, újgazdag polgár, aki mániákusan idomulni szeretne minden ranghoz, méltósághoz, társadalmi kiváltsághoz. Próbálja magáévá tenni a divatos táncokat, zenét, a műveltnek hangzó szófordulatokkal tűzdelt csevegést. Barátjának hisz és pénzzel halmoz el egy lecsúszott grófot, s lakomát rendez egy özvegy grófnőnek, akivel komikus igyekezettel próbálja megkedveltetni magát. Lányát is nemesembernek szánja, de a lány szerelmének inasa cselt talál ki, hogy Jourdain eszén túljárjanak.

"Hét éve dolgozom az Örkényben, ideje volt kimozdulni, új inspirációkat kapni" - mondta a rendezői felkérésről Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója. Döntésében - a Vígszínház honlapján olvasható nyilatkozata szerint - szerepet játszott még, hogy vonzónak tartotta a darabot, s az is: az Örkény Színház pici terével szemben a Vígszínház színpada hatalmas.

A rendező kiemelte, hogy Parti Nagy Lajos szövege "szuverén nyelv, amelyben a mai és a régi magyar beszéd összeszikrázik". Nem átirat, hanem lényegében hű fordítás, aprócska dramaturgiai változások vannak mindössze, mégis egészen új arcát mutatja a darab.

Hegedűs D. Géza mellett a további szerepekben Börcsök Enikő, Lukács Sándor, Igó Éva, Vallai Péter, Tornyi Ildikó, Cseh Judit, Lajos András, Juhász István lép színpadra. A díszlet Bagossy Levente, a jelmez Jánoskúti Márta munkája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását