2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Háziorvosi ösztöngíjrendszert hívtak életre

Háziorvosi ösztöndíjrendszer kiépítéséről döntött Mezőkövesd, az országban elsőként létrejövő támogatási rendszer célja a település egészségügyi alapellátásának hosszú távú biztosítása - mondta Tállai András (Fidesz) polgármester, országgyűlési képviselő
2008. október 29. szerda 14:40 - Hírextra
Tállai András közölte, hogy az országos szinten egyedülálló kezdeményezésről a város képviselő-testülete szerdán határozott, a jelenlévők egyhangúlag szavazták meg a javaslatot.
Kiemelte: céljuk az, hogy a matyó fővárosba csábítsák a pályakezdő, fiatal orvosokat, a pályakezdők ott hozzanak létre saját praxist.

A rendszer által biztosított kedvezményekről elmondta: a Mezőkövesden lakó, a szigorlóévet töltő orvostanhallgatók vagy a frissen végzett rezidens orvosok részére ösztöndíjat biztosít az önkormányzat a licence-vizsga és a szakvizsga megszerzése közötti szakmai gyakorlat időtartamára akkor, ha az illető vállalja, hogy a szakvizsga megszerzése után a településen vállal alapellátó orvosi munkát. A város önkormányzata a háziorvosi szakvizsgával rendelkezőknek ottani praxis vásárlásához kamatmentes kölcsönt nyújt.

Hozzátette: a város a Mezőkövesden letelepedni szándékozó és az alapellátásban munkát vállaló háziorvosoknak maximum 5 évre térítésmentesen bérlakást biztosít.

Az ösztöndíjrendszer kiépítést a polgármester azzal indokolta, hogy Mezőkövesden - mint az országos - az alapellátó orvosok átlagéletkora meghaladja a hatvan évet, "jelenleg a 64 évhez közelít".
Tállai András szerint az utánpótlás megszervezésében a fő problémát az jelenti, hogy a pályakezdő orvosok 70 százaléka külföldön keres munkát, vállal praxist, s az állam az egyetemet elvégzők számára nem finanszírozza a kötelező 1-2 éves szakmai, rezidensi gyakorlatot, így arról a kezdő orvosoknak kell gondoskodniuk.

A rezidensi éveket a legtöbben külföldön töltik - tette hozzá.Kifejtette: jelenleg Mezőkövesden a hét, felnőtteket ellátó háziorvos közül már négyen elérték a nyugdíjkorhatárt, s mindhárom gyermekorvos nyugdíj mellett végzi feladatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását