2024. április 25. - Márk

Előadóművészeti törvény-támogatva

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága hétfői budapesti ülésén az előadóművészeti törvény tervezetét.
2008. október 27. hétfő 13:03 - Hírextra
A bizottság 10 igen és 2 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett, rövid vita után döntött a jogszabály parlamenti vitára bocsátásáról. A javaslatot támogatták az MSZP és az SZDSZ képviselői, míg a fideszes honatyák tartózkodtak, illetve a tervezet ellen szavaztak.

Mint Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője a jogszabály ismertetésénél elmondta, mindeddig nem létezett olyan törvény, amely a színház-, a zene- és a táncművészet különböző területeit egységesen szabályozta volna, és ez sok nehézséget okozott mind a finanszírozás, mind a munkajog kérdésében.

A bevezetendő egységes finanszírozási rendszer átláthatóvá és tervezhetővé teszi az előadóművészeti szervezetek működését - hangsúlyozta Nagyné Varga Melinda, majd hozzátette, az új szabályozás a kulturális eredmények megőrzése mellett lehetőséget ad új művészeti kezdeményezések támogatására is. A főosztályvezető beszámolja szerint a tervezet a munkajog területén bevezeti az évad fogalmát, valamint szolgálat- és előadásszámokat állapít meg.

Nagyné Varga Melinda kiemelte: a jogszabály előkészítésekor széles körű egyeztetéseket folytattak, a társtárcákkal éppúgy, mint a szakmai szervezetekkel, a szakszervezetekkel, amelyek a támogatásukról biztosították a tervezetet.

Bernáth Ildikó, a bizottság fideszes alelnöke kérdéseire válaszolva a főosztályvezető elmondta, a munka törvénykönyve, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény továbbra is érvényben marad az előadóművészetek területén is, a speciális igényeknek megfelelően ugyanakkor a tervezet olyan szabályokat vezet be, melyek lényegesen kedvezőbb helyzetbe hozhatják a munkavállalókat.

A tervezetet a kulturális és sajtóbizottság is általános vitára alkalmasnak találta múlt keddi ülésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását