2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Szent Márton Ünnep programjai

Vetélkedőkkel, sportversenyekkel, helytörténeti előadásokkal bővül az idei szombathelyi Szent Márton Ünnep november 3-án, hétfőn kezdődő kéthetes programja - közölték a szervezők hétfői sajtótájékoztatójukon.
2008. október 27. hétfő 13:00 - Hírextra
Szent Márton a legenda szerint Savariában született K.u. 316-ban. Római katonának állt, majd megtérése után szerzetes lett, végül a jelenlegi Franciaország területén lévő Tours város püspöke lett. Ma már Európa egyik legnépszerűbb szentje, a hívek önzetlenségét, jóságát, áldozatkészségét tisztelik. A legenda rengeteg neki tulajdonított cselekedetet őriz, ezeket is felidézi az ünnep. Szombathelyen több mint egy évtizede rendezik meg a programot, amely egyre hosszabb és gazdagabb.

A szervező Agóra Kulturális és Turisztikai Központ hétfői sajtótájékoztatóján Kaszap Sára igazgató elmondta, hogy a program összeállításában a katolikus egyház is részt vesz, így a rendezvények gerincét a valláshoz kötődő események adják. A tapasztalatok szerint növekvő népszerűségnek örvendenek a gyermek- és ifjúsági programok, így az idén vetélkedőkkel, sportversenyekkel, helytörténeti előadásokkal bővítik a repertoárt - mondta.

A könnyedebb rendezvények közül Grünwald Stefánia a november 7-8-i főtéri kirakodóvásárt emelte ki. Ezen kívül komolyzenei koncertek, kiállítások, misztériumjátékok, lampionos felvonulás, könyvbemutatók várják az érdeklődőket.

A Szent Márton-kultusz ápolása nemzetközi kapcsolatokat is erősít, az elmúlt években nyolc turisztikai útvonalat építettek ki, amelyeknek kiindulópontja Szombathely, és Szent Márton életének főbb állomásait kötik össze - mondta a szervező.

A programsorozatra meghívták a Szent Márton nevét viselő, illetve a Szent Márton-relikviákkal rendelkező településeket is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását