2024. április 24. - György

Alvészavarokkal küzdő osztrákok

Az osztrákok átlagosan hét órát alszanak munkanapokon, a hét végén azonban egy órával tovább maradnak az ágyban egy felmérés szerint. A legtöbben az oldalukon szeretnek aludni, és elég nekik tíz perc, hogy elhagyják az álmok világát.
2008. október 27. hétfő 13:28 - Hírextra
A Marketagent.com által elvégzett közvélemény-kutatás szerint minden negyedik osztrák súlyos alvászavarokkal küszködik. Ez férfiakra és nőkre egyaránt jellemző.

A megkérdezetteknek csupán 11 százaléka válaszolta azt, hogy zavartalanul telnek az éjszakái, a többiek több-kevesebb gyakorisággal felébrednek álmukból. Csaknem minden második panaszkodott arra, hogy hetente legalább egyszer álmatlanul vergődik az ágyban, 15 százalékuknál ez naponta megesik. Az 50 éven felülieknél a rosszul alvók aránya meghaladja a 25 százalékot.

A kutatócég vezetője az adatokhoz hozzáfűzte, hogy az alvászavarok következményeit az emberek 60 százaléka megérzi a mindennapokban, teljesítményüket hátrányosan befolyásolja a kialvatlanság.
Magas azok aránya is, akik órában számolva elegendő mennyiséget alszanak ugyan, reggelente mégis elcsigázottan ébrednek, és úgy érzik magukat, mintha összetörték volna őket. A felmérésben részt vettek 37,7 százaléka ismeri ezt a jelenséget, sőt a harminc éven aluliak esetében még rosszabb a helyzet. A korcsoporthoz tartozóknak csaknem a fele reggelente fáradtan és kifacsartan ébred.

Összességében az osztrákok alig 15 százaléka mondhatja magát maradéktalanul fittnek napközben. A felüknél naponta legalább egyszer előfordul, hogy úgy érzi, mélyponton van - 7 százalékuknál azonban állandó ez az érzés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását