2024. május 2. - Zsigmond

Bringával a benzinárak ellen

Az utóbbi hónapok rekordszintű üzemanyagárai Nyugat-Európában újabb fellendülést hoztak a kerékpárok gyártóinak: Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és a skandináv országokban a gondolkodó emberek százezrei hagyták otthon autójukat, és nye
2008. október 26. vasárnap 17:05 - Hírextra
Miközben a gépkocsigyártó cégek komoly gondokkal küzdenek (a kontinens nyugati részén országonként 4-32 százalékkal esett vissza az új autók értékesítése az év első felében), és kénytelenek visszafogni a termelést, a bicikligyártók termékei iránt töretlenül növekszik a kereslet.

Jó példa erre a holland Accel Group. A heerenveeni székhelyű társaság tíz év leforgása alatt megháromszorozta üzleti forgalmát (tavaly ez 476 millió eurót, azaz mintegy 130 milliárd forintot tett ki), ezzel Európa vezető cégének, világszerte pedig az ötödik legnagyobbnak számít a kerékpárgyártók között.

Hogy az európai listavezető a kicsiny Hollandiában található, az egyáltalán nem véletlen. A világ egyetlen más országában sem akad több kerékpár, mint ahány lakos. Márpedig Hollandiában hivatalosan 16,5 millióan élnek, miközben 18 millió biciklit tartanak számon - és az utóbbiak száma töretlenül emelkedik.

A hágai statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 1,4 millió új kerékpárt értékesítettek a kicsiny országban, 80 ezerrel többet, mint 2006-ban. Nemcsak az eladott kétkerekűek száma, de a velük megtett távolság is növekszik. Míg 15 évvel ezelőtt a hollandok összesen 13,3 milliárd kilométert kerekeztek 12 hónap alatt, addig tavaly már 14,7 milliárd kilométer volt a teljesítmény. Ez fejenként 900 kilométert jelent!

Aki a szaküzletekben Accel kerékpárt keres, csalódni fog. Ilyen márka ugyanis nem létezik - a holland cég különböző neveken hozza forgalomba biciklijeit. A holland piacra elsősorban Batavus márkájúakat szállít, míg a szomszédos Németországba kizárólag Hercules modellek kerülnek. Utóbbiakat egyébként - amióta a német üzem bezárt - Magyarországon gyártják.

Számos más iparággal ellentétben a kerékpárgyártás gazdaságilag nehéz időkben is virágzik. A magas benzinárak láttán egyre többen kerekeznek - ha pedig egy biciklit intenzíven használnak, annak egy bizonyos idő után új alkatrészekre lesz szüksége. Ez pedig szintén növeli az ágazat termelését és üzleti forgalmát.

Nemcsak Hollandiában, hanem más európai nagyvárosokban is terjed a biciklizés. Párizsban és Berlinben például a pályaudvarokon hatalmas kínálat várja a városban két keréken barangolni kívánó bel- és külföldi turistákat, vendégeket. A francia főváros Vélib (vélos en libre service) projektjét már naponta százezren veszik igénybe.

Az Accel piackutatói árgus szemmel figyelik a változó igényeket, hogy mielőbb új termékekkel tudjanak reagálni rájuk. Utóbbiak közé tartozik az elektromos bicikli. Bár a Batavus és a Sparta márka már bő tíz évvel ezelőtt piacra dobott akkuról táplált villanymotorral hajtott kerékpárokat, a cégnek új beruházásokra és innovatív húzásokra volt szüksége ahhoz, hogy eloszlassa azt a vélekedést, miszerint a villamos kerékpár csak időseknek való.

E célból fejlesztett ki olyan biciklit, amelyen nem látszik, hogy hajtása elektromos segédlettel történik. Az Accel 2004-ben hozta forgalomba E-bike becenevű drótszamarát, amelynek sikere minden előzetes várakozást felülmúlt. Idén nyáron nem tudtak annyi darabot gyártani, amennyi rövid időn belül el ne fogyott volna. A cég főnöke, René Takes a Neue Zürcher Zeitungnak nyilatkozva nem győzte hangsúlyozni: az E-bike is csak bicikli, elvégre a segéderő igénybevételéhez ezen is lábbal kell hajtani a pedálokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. október 28. 08:46
Bringával a benzinárak ellen - Tudom! A Csé beolvasta... ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását