2024. május 19. - Ivó, Milán

Országos Munkakutya Bajnokság

Országos Munkakutya Bajnokságot rendeznek a hétvégén Orosháza-Gyopárosfürdőn, amely egyben a nyolcadik Oros Kupa is lesz - árulta el az MTI-nek pénteken a szervező, Sin Zoltán.
2008. október 24. péntek 17:18 - Hírextra
A szakember a nevezésekről elmondta: hetven eb edzett a megmérettetésre, amelyben három kategóriában, azaz IPO1, IPO, IPO3 vizsgával rendelkező kutyákkal nevezhetnek a gazdik. Az egyes a kezdő szint, a hármas pedig a legképzettebb négylábúak társasága. Általában a hagyományosan erre a feladatra tenyésztett állatok állnak rajthoz, köztük a német juhász, a belga juhász, a doberman, rottweiler és a schnauzer. A legtradicionálisabb munkakutya a németjuhász, de a belga fajta ügyessége egyre gyakrabban győzi le, ezért egyre népszerűbb.

Három feladatcsoportban kell bizonyítaniuk a versenyzőknek szombaton és vasárnap: nyomkövetés, engedelmesség és őrző-védő feladatok. A nehézségi fokozatok attól függően változnak, hogy melyik tudáskategóriába tartozik az állat.

Így a nyomkövetésben, 300 - 700 lépéses nyomot kell végigkövetnie az ebnek, eközben pedig több tárgyat is meg kell találni és jelezni. Az engedelmességi résznél tudniuk kell utasításra ülni, feküdni, állni, apportírozni. Végül az őrző-védő feladatsorban a hat rejtekhellyel kialakított pályát végig kell keresniük, meg kell találni a segédet, jelezni és megakadályozni a szökésben.

Sin Zoltán elmondta: ezeket az ebeket munkakutyának tenyésztették, de világbajnokságon látott már airdale terriert is, amely az első húsz közé jutott teljesítményével. Ez azért volt meglepő, mert a cseppet sem ijesztő terriereket elsősorban vadászatra tenyésztették.

A magyarok sajnos nem képviseltetik magukat a munkakutya világbajnokságok élvonalában, az erős középmezőnybe tartozunk. Ennek oka, hogy a bennünket megelőzők olyan tradicionális kutyás nemzetek, mint például Németország, Ausztria, Belgium, Hollandia - tette hozzá a szakember.
A következő világversenyek egyébként jövőre Csehországban és Ausztriában lesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását