2024. április 28. - Valéria

Ellenállni a kísértésnek

Régi szabály korlátozza a belga és holland trappista szerzetesek sörgyártását. A piaci kereslet-kínálat törvény azonban most válaszút elé állította a barátokat.
2008. október 22. szerda 08:24 - Hírextra
A trappista szerzetesek mindkét országban évszázadok óta foglalkoznak sörkészítéssel, Belgiumban hat, Hollandiában egy rendház állítja elő a közkedvelt italt, 120-160 ezer hektolitert évente. A szabály szerint azonban csak annyit érlelhetnek, amennyi a saját étkezésükhöz, a vendégek megkínálásához és karitatív tevékenységük fedezéséhez kell.

Söreik, kezdve a sűrű barnától a "szőkékig" rendkívül jóízűek, sokan kedvelik. Egy idő után a piac az előállított mennyiségen felül is felvenne. Itt kezdődött a barátok számára a probléma. Engedjenek-e a kísértésnek és bővítsék üzemeiket, vagy ragaszkodjanak a hagyományokhoz?

A fogas kérdést végül igen demokratikus módon válaszolták meg. "Belső referendumot" rendeztek, amelynek eredménye az lett, hogy megmaradnak az eddig követett úton, és továbbra is csak annyi sört állítanak elő, amely a fent említett három terület szükségleteit fedezi - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A laikusok fölöttébb sajnálják a döntést. A megkérdezettek közül egy étteremtulajdonos úgy vélte: a szigorúan titokban tartott, hagyományos recepthez ragaszkodva, amely a sör különleges ízét adja, lehetett volna a termelést bővíteni. Egy piackutató kijelentette, hogy ő, ha trappista lenne, engedett volna a piac követelményeinek, a szerzetesek garanciát jelentenek a sör minőségére és az előállítás bővítése azt is jelentette volna, hogy több embernek tudnak munkát adni. Állítása szerint a probléma nem abban van, hogy ezzel több lenne a profitjuk, mert a lényeg, hogy milyen célra fordítanák. - "Probléma akkor lenne, ha karitatív tevékenység helyett spekulatív befektetésekre fordítanák, de lehetetlennek tartom, hogy ez megtörténhetne" - mondta.

A szerzetesek söreit a hírek szerint olyan híres személyiségek is kedvelik, mint II. Erzsébet angol királynő, Geraldine Chaplin, Scarlett Johansson színésznők vagy Barack Obama amerikai elnökjelölt, sőt maga XVI. Benedek pápa is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását