2024. május 2. - Zsigmond

Virtuális séta a római birodalomban

Virtuális sétát tesz lehetővé az a szoftver, amelynek révén az érdeklődők megismerhetik, hogy milyen volt Németország negyedik legnagyobb városa, Köln csaknem két évezreddel ezelőtt.
2008. október 21. kedd 07:45 - Hírextra
Köln a Rajna folyó két partján fekszik, Bonntól 30 kilométerre északra és Düsseldorftól 40 kilométerre délre. A települést germánok alapították, Julius Caesar hódításai nyomán a Római Birodalom határai észak felé tolódtak, s a rómaiak letelepedtek a Rajna partjain. Kr.u. 50-ben nyerte el hivatalosan a római város státusát - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

A Köln név, a római császárnőhöz, Agrippához vezethető vissza: Colonia Claudia Ara Agrippinensium (CCAA). Claudius felesége ugyanis a Rajna mellett született. A város a római időkben a Germania Inferior Provincia székhelye, s fontos kereskedelmi központ volt. Az idők során a város neve Coloniára rövidült. Ez a név az évszázadok során volt Coellen, Cöllen, Cölln és Cöln is, míg végül kialakult a mai Köln.

A számítógépes program segítségével a látogatók megtekinthetik az ókori város védelmére épített masszív falakat és a monumentális városi kapukat, eljuthatnak a fórumra, beleshetnek a proconsul (a római tartomány helytartójának) palotájába, s megcsodálhatják a 40 méter magas capitoliumi szentélyt.

A szoftver a Kölni Egyetem régészeti intézetének, a Kölni Nemzetközi Formatervezői Főiskola, a kölni Römisch-Germanische Museum, a Potsdami Egyetem és más intézmények összefogásában született. Az még nem ismeretes, hogy mikor lesz elérhető a program az interneten keresztül, de a csoport immár az új projektjén, a modern Köln vizualizálásán dolgozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását