2024. május 5. - Györgyi

Megállítani a zuhanást

Az olaj ára sem maradt érzéketlen a pénzügyi válságra és szépen mélyrepülésbe kezdett. Az olajtermelő országoknak persze ez nem nagyon jött kapóra, ezért most megpróbálnak mindent elkövetni, hogy visszafordítsák az árzuhanást, vagy legalább megállítsák az
2008. október 21. kedd 07:49 - Ádám Péter
OPEC
Az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete 1960-ban alakult, és 1965 óta Bécsben van a székhelye. A szervezet elsődleges célja a tagországok nyersolaj-kitermeléssel kapcsolatos politikájának koordinálása. Jelenleg a következő országok tagjai az OPEC-nek: Algéria, Angola, Indonézia, Irak, Irán, Kuvait, Líbia, Nigéria, Katar, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Venezuela és Ecuador. A tagországok küldöttei évente kétszer üléseznek, és ez alkotja a szervezet döntéshozó testületét is. Az OPEC tagállamai birtokolják a Föld olajtartalékainak mintegy kétharmadát és ők adják a világtermelés 40%-át és az export felét.
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) rendkívüli közgyűlést hívott össze október 24-re, mivel a nyers kőolaj hordónkénti ára szabadesésbe kezdett valamikor a hónap elején. Az elmúlt három hónapban az olajár a 147 dolláros hordónkénti összegről a felére, 72 dollárra esett vissza. A fekete arany áresésének egyenes oka a mostani pénzügyi válságnak, ugyanis egyszerűen egy drasztikus keresletcsökkenés állt be az olajpiacon.

Stop az olajárzuhanásnak

Az így kialakult túlkínálatot persze többféleképpen lehet megállítani, a legnyilvánvalóbb azonban a termelés csökkentése lehet. Ahhoz, hogy az olajárak felkússzanak általában valami válsághelyzetnek, közel-keleti háborúnak, vagy éppen ellenkezőleg, valamilyen „minden jól megy” állapotnak kell bekövetkeznie. A mostani helyzetben ugyan van recesszió, nem is akármilyen, de mivel szinte mindenki pórul járt pénzügyileg, ezért senki sem akar olajat vásárolni, drága olajat meg pláne nem.

A szakértők egységesen a kőolajtermelés csökkentését várják a pénteki OPEC-közgyűléstől. Igaz, nincs nehéz dolguk ezúttal, hiszen vasárnap az iráni OPEC-delegált televíziós beszédében követelte az olajkitermelés csökkentését napi 1-3 millió hordóval. A pontos mennyiségről valószínűleg csak 24-én döntenek az OPEC-be tömörült országok képviselői. A vélemények egyelőre megoszlanak a milliós és a 3 milliós hordószám között, ugyanis egyes államok képviselői szerint a kereslet napi 3 millió hordó kőolaj kitermelést kíván, míg mások azt állítják, hogy ugyanez a szám már a milliós határ alá csökkent.

Kinek mi lenne jó

Az OPEC havi átlagos olajárfolyama 2008-ban, dollár/hordó
Január- 88.35
Február- 90.64
Március- 99.03
Április- 105.16
Május- 119.39
Június- 128.33
Július- 131.22
Augusztus- 112.41
Szeptember- 96.85
Október- 76.67 (várhatóan csökkenni fog a hónap végéig)
Irán, amely a világ negyedik legnagyobb nyersolaj kitermelő országa komoly gazdasági válsággal küzd már egy jó ideje. Elemzők szerint, éppen ezért van szüksége Teheránnak az olajárak minél hamarabbi felpumpálására - az már hagyománynak számít, hogy Irán az olajárak emelése mellett munkálkodik. Ahhoz, hogy a költségvetési mutatókat valahogyan egyensúlyban tudják tartani, az irániaknak legalább 70 dollárt kell kapniuk egy hordónyi olajért. Ez pont megfelel a jelenlegi árfolyamnak, de ennél alacsonyabb érték már komolyabban megviselné az iráni gazdaságot.

Ezzel szemben Szaúd-Arábia (a világ legnagyobb kőolaj-kitermelője) nem töri magát össze az olajárak emeléséért. Szakértők szerint a szaúdiak tisztában vannak azzal, hogy mennyire érzékenyen reagálna a világgazdaság a nyersolaj-kitermelés csökkentésére. Éppen ezért jól elvannak a 80 dollár körüli árfolyammal is.

Mennyit és meddig?

Az OPEC éves átlagos olajárai az utóbbi tíz évben, dollár/hordó
1998- 12.28
1999- 17.48
2000- 27.6
2001- 23.12
2002- 24.36
2003- 28.1
2004- 36.05
2005- 50.64
2006- 61.08
2007- 69.08
2008- 106.13 (nem végleges adat)
Energiapolitikai elemzők azt állítják, hogy nem várható tartós áremelkedés a fekete arany piacán, még a kitermelés csökkentésének ellenére sem. Valószínűleg a nyersolaj ára megapad majd a hordónkénti 80 dollár körüli értéknél. Ahhoz, hogy az olajpiac ennél jobban beindulhasson, a termelést napi másfélmillió hordónyival kellene leszállítani.

Mindenesetre már arra a hírre, hogy az OPEC november 18-ról október 24-re előrehozta a rendkívüli közgyűlést, az olaj ára valamelyest (kb. két dolláros) emelkedésnek indult múlt hét pénteken. Sőt ez az emelkedő tendencia még a hétfői tőzsdenyitás után is folytatódott.

Az olajárak változása igen érdekesen zajlott, mivel a mostani zuhanás előtt, 130-140 dolláros csúcsokat döntögetett egy hordó kőolaj értéke. A jelenlegi 70 dolláros olajhordó azonban nem jelent semmilyen negatív rekordot, csak az idén nyáron megszokott 100 dollár feletti átlagárakhoz képest néz ki rosszul. Ha az éves átlagokat nézzük, akkor egyáltalán nem kéne aggódniuk a nagy kőolaj-kitermelőknek. Ami a hisztériát okozta, az a hirtelen árzuhanás, és egyes országok (pl. Irán) ragaszkodása a minél magasabb olajárakhoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását