2024. május 7. - Gizella

Végeláthatatlan korrupció, magyar szálak

A világszinten port kavaró horvát korrupciós botrányoknak úgy néz ki magyar szála is akad: a Mol-INA olajügylet keveredett gyanúba. Bár a horvát oldalról már megvan a feltételezett tettes, a magyar érdekeltség egyelőre homályba vész.
2009. december 9. szerda 07:40 - Pásztor Balázs
Hazai jövőkép?

Miután Ivo Sanader volt horvát kormányfő a válság elleni harcban megbukott és lemondott, helyére pedig az ugyancsak HDZ-s Jadranka Kosor léphetet. Az új kormányfő viszont nem csak a gazdasági életben kezdett rendet tenni, hanem a Balkánra oly jellemző korrupció terén is - bár e téren Horvátországnak a legpozitívabbak a mutatói a balkáni államok közt. Nem lacafacázott: több mint féltucatnyi pert indított, amelyeknek célpontjai minduntalan egyetlen ember volt: Ivo Sanader.

Mi az INA?
Az INA d. d. egy európai integrált olaj- és gázipari vállalat, amely vezető szerepet játszik Horvátországban és jelentős szereplő Délkelet-Európában és az adriai térségben zágrábi központtal. A Horvátországban betöltött kulcsszerepe mellett az INA kutatási és termelési tevékenységet folytat Szíriában, Angolában és Egyiptomban. 2007 év végén 375,1 millió boe SPE szerinti P1 és P2 készlettel rendelkezett, és átlagos termelése 65,3 ezer boe/nap volt 2007-ben. A Crosco, az INA 100%-os leányvállalata szerviz szolgáltatásokat nyújt Líbiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban, Szíriában és egyéb afrikai országokban, valamint a Közel-Keleten. Az INA tulajdonában van Horvátország 2 finomítója (Rijekában és Sisakban), melyek teljes kapacitása 6,7 millió tonna/év, ezen felül egy 436 kútból álló hálózatot működtet Horvátországban és további 49 kutat Délkelet-Európában. Az INA tulajdonában volt Horvátország egyetlen földalatti gáztárolója, Okoliban: 0,53 Mrd m3 (19,7 Mrd köbláb) teljes kapacitás; 3,6 millió m3/nap (134 millió köbláb/nap) maximum betárolási kapacitás és 5,0 millió m3/nap (187 millió köbláb/nap) kitárolási kapacitás. A Horvát Köztársaság tulajdonában áll a részvények 44,84%-a, míg a MOL, az INA stratégiai partnere rendelkezik a vállalat 47,16% részvényével. (mol.hu)
A több milliárd forintos, EU által is sokat bírált vesztegetési ügyek bíróság elé vitele végett Kosor nem csak az Uniótól, vagy a saját népétől kaphat dicséretet, de megakadályozhatja Sanader visszatérési célját is: a pletykák szerint miután Kosor meghozza a szükséges megszorító intézkedéseket, ő visszaülne a miniszterelnöki székbe. A perek és vádak során Sanader embereinek és minisztereinek feje hullik - félelmükben pedig az ex-kormányfő hatalomban maradt maradék bizalmasa is elkezdett átpártolni Sanaderhez.

Ha az egészet a hazai politikai palettára akarjuk rávetíteni, akkor érdekes képet kapunk: vajon ugyanígy fog elbánni Orbán Viktor hatalomra kerülése után a vádak szerint továbbra is miniszterelnöki székre áhítozó Gyurcsánnyal? Hasonló politikai büntetőhadjárat lesz a már sokat emlegetett „számonkérés”? Fény derül valaha is a BKV titkaira? Képes lesz a Fidesz - vagy akár Kosor - ténylegesen kisöpörni a korrupciót, vagy csak az ellenfél embereit távolítja el, hogy sajátokat ültessen a helyére?

Magyar szál


De nem áll meg itt a magyarországi kapcsolat. Hiszen az olyan ügyek után mint a Podravka (majd 2.5 milliárd forintos szabálytalan kölcsön jogellenes privatizációra), a MAN-os járműtender (nem a legjobb tender elbírálása miatt bukott az állam 370 millió forintot) vagy a Brodosplit (sikkasztás, pénzmosás és illegális pártfinanszírozás a spliti hajógyáron keresztül), felmerült a januári Mol-INA (horvát olajtársaság) szerződés is, mint vizsgálandó téma. Pontosabban a hamarosan leköszönő Stjepan Mesic horvát államfő hozta fel egy rádióbeszélgetésen, hogy ha már annyi ügyet vizsgál a korrupcióellenes hivatal, akkor ennek is a körmére nézhetnének.

Mesic szerint nem lehet tudni, hogy Horvátország mit nyert az ügylettel és mekkora pénzről volt szó. A gyanú árnyéka természetesen itt is Sanaderre - és volt miniszterelnök-helyettesére, valamint gazdasági miniszterre, Damir Polancecre - száll, hisz ők gyámkodtak a kérdéses dokumentumnál. Mesics állította, hogy ő többször is beszélt Sanaderrel, ám mindannyiszor azt a választ kapta, hogy az egész ügyet Polancec intézte. "A horvát közvélemény pedig soha nem tudta meg, hogy mit intézett".

Még egy energiaügy

További magyar-horvát energiaügyletek
A horvátországi Krk szigetére tervezett cseppfolyós földgáz (LNG)-terminál 2011-re előrelátott befejezéséről is tárgyalt hétfőn Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a horvát parlament külügyi bizottságának küldöttségével Budapesten. A tárgyalásokat követően Németh Zsolt elmondta, hogy a magyar energiabiztonság és az energiaforrások bővítése érdekében szükséges a hajókkal tengeri úton szállítható cseppfolyós földgáz légnemű anyaggá átalakításához szükséges úgynevezett LNG-terminál megépítése a horvát tengerparton. "Ez az energetikai projekt az egész közép-európai régió érdeke is" - tette hozzá.
Igaz, ami igaz, az ügylettel látszólag tényleg a magyar fél járt jól. Bár a tulajdonarányok immáron az INA-n belül mindössze pár százalékban térnek el a MOL javára - a horvát államnak 44,85 százalékos részesedése van, míg a Molnak 47,16 százaléka, a maradék pedig kisrészvényesek tulajdona - de a vállalatirányítási jogokat is a Mol kapta, amivel Horvátország elvesztette befolyását a vállalat döntései felett, csupán a bizottsági vétójoga maradt meg.

Az is tény, hogy az ügy már a szerződés megkötése óta folyamatos reflektorfényben van Horvátországban - és rettentő sok a bírálója. Magát a szerződést nyilvánosságra hozták, de ebből sem derültek ki olyan adatok, amik a közvéleményt megnyugtatták volna. Igaz, az világossá vált, hogy a veszteséges gázkereskedelmi és földalatti gáztárolást végző tevékenységét leválasztják az INA-ról, és visszaadják a horvát államnak - ahogy az is, hogy a horvát kormány több olyan pontot vitt a szerződésbe, amely a Mol INA részvényeinek elvándorlását képes megakadályozni.

Átalakítottak az INA-t irányító bizottságot is úgy, hogy a testületbe a Mol több tagot delegálhat - a horvát kormány rovására. Igaz, ez utóbbi igen rosszul jött ki a Mol számára: ugyanis az új kormány pont az üzlet megkötéséért felelős Polancecet hívta vissza.

Ha mindez nem lenne elég, a horvát államügyészség már november 20. óta vizsgálja a szerződést, hogy az sértette-e Horvátország érdekeit. Sőt, felmerült az is, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz kivonulva a MOL-ból, az INA részvényekért cserébe - bár ennek a lehetőségét a Mol vezetők határozottan cáfolták. Ráadásul a Mol-nak más gyanús ügylete is kiszivárgott a napokban: a 200 Afganisztánba küldött katonáért cserébe Irakban amerikai segítséggel kezdheti meg a Mol minél előbb a gáz bányászatát - legalábbis a Blikk információi szerint.

Annyi biztos, hogy a Mol-nak komoly céljai vannak az INA-val. „Az INA kulcsfontosságú értékteremtő a Mol számára” - mondta Molnár József, a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese, majd hozzátette: a Mol azt tervezi, hogy megháromszorozza horvátországi cége, az INA kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereségét (EBITDA) a következő három évben. A kérdés az, hogy a két horvát vizsgálat talál-e valamilyen rendellenességet, hisz az is könnyen lehet, hogy az egész szerződés fel lesz bontva a-mi igencsak kihat Magyarországra is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását