2024. április 29. - Péter

Hasonlóságok és különbségek CFR és a Steaua tulajdonosai között

A román foci két arca címmel közölt írást a Le Monde című francia napilap hétfő délután megjelent számában a két rivális csapat, a kolozsvári CFR 107 és a bukaresti Steaua tulajdonosainak bemutatásával.
2008. október 21. kedd 10:25 - Hírextra
A mértékadó párizsi újság szerint a 23 bajnoki címet és 20 román kupát nyert fővárosi klub dicsőséges története mellett a kolozsváriak mérlege "nevetséges" volt egészen az elmúlt szezonig, ami viszont "hibátlanra" sikeredett az első bajnoki cím elnyerésével. A 2001-ben még csak harmadik osztályban játszó CFR Cluj új tulajdonosnak, Pászkány Árpád üzletembernek köszönheti felfutását, aki 60 millió eurót pumpált a csapatba és argentin, portugál, brazil, valamint elefántcsontparti játékosokat vásárolt. Az erdélyi csapat 28 játékosa közül jelenleg csak páran románok. A fiatal kora és visszahúzódó természete miatt gyakran a Chelsea orosz tulajdonosához, Roman Abramovicshoz hasonlított Pászkány is az idegenlégiósokban hisz. A CFR felvállaltan Románia "legmultikulturálisabb csapata" - hangsúlyozza írásában Bruno Lesprit.

"Ez az újgazdag Bábel-tornya természetesen haragra gerjesztette a Steaua tulajdonosát, Gigi Becalit, aki annyira indulatos, mint amennyire riválisa visszahúzódó" - fogalmaz a lap. Hozzáteszi: A labdarúgás világában 2002-től párhuzamosan feltűnt tulajdonosok mindketten ingatlanspekulációból gazdagodtak meg, Pászkány Kanadában, Becali Bukarest körüli területek felvásárlásából. Az ország legnagyobb vagyonának birtokosaként a Steaua tulajdonosa ráadásul az Új generáció nevű kereszténydemokrata pártot is vezeti. "A két világháború között a fasiszta Vasgárdát irányító Codreanu csodálójaként a populista és népszerű Becali rendszeresen sértegeti az edzőket, a bírókat, az újságírókat idegengyűlölő érzelmeket gerjesztve".

A Le Monde emlékeztet: a mindent eldöntő utolsó bajnoki forduló előtt Becali úgy vélte, hogy nevetség tárgya lenne, ha a bajnokságot "a CFR Cluj magyarjai" nyernék meg. Az egyértelműen Pászkány személye ellen intézett támadás a Kolozsvár lakosságának húsz százalékát kitevő magyarok és a románok közti régi viszály felszításával próbálkozott - mutat rá a lap. Majd így folytatja: a magyar közösség már egyszer megszenvedte, hogy 1992 és 2004 között Gheorghe Funar volt a város polgármestere. Mindez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a 330 ezer lakosú város dinamizmusát kizökkentse ritmusából, amelynek célja az európai integráció - szögezi le a lap.

Kolozsvár szívét a Babes-Bolyai Egyetem jelenti, amelyhez a másik helyi klub tartozik. Pászkány eredetileg ez utóbbi csapatot, az Universitateát akarta megvenni, de mivel önkormányzati tulajdonról van szó, ahhoz a helyi politikusokat meg kellett volna vesztegetni - mondta a Le Monde-nak a Clujeanul hetilap egyik sportújságírója.

A CFR stadionjában állandóan folynak a munkálatok, nemrég adtak át egy új tribünt, amellyel 26 ezerre nőtt a férőhelyek száma. "Pászkány mindent megad a csapatnak, csak egy dolgot nem tud neki adni: lelket" - véli a Le Monde. A másodosztályban a 15. helyet elfoglaló Universitateának több szurkolója van, mint a bázis nélküli CFR 1907-nek, amely nem rendelkezik identitással.

Ezzel szemben a Ceaucescu-rendszerben is közkedvelt Steauának 6 milliós szurkolótábora van, jelképének megőrizte a forradalmi csillagot (Steaua), ami kiválóan megfér a tulajdonos hittérítő buzgalmával. Honfitársai többségéhez hasonlóan az ortodox keresztényként Becali keresztet varratott a játékosok mezére és egy még nagyobbat festetett a buszukra - írja a Le Monde.

A lap kitér arra az állítólagos korrupciós kísérletre is, amely szerint a bukaresti csapat tulajdonosa meg akarta vesztegetni az akkor még élvonalban szereplő kolozsvári Universitatea játékosait, győzzék le a 2007-2008-as bajnokság utolsó fordulójában városi riválisukat, a CFR 1907-et, hogy az ne nyerhesse meg az aranyérmet. De ez nem sikerült - zárja írását a Le Monde.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását