2024. április 29. - Péter

A szívrohamok harmadát a helytelen étrend okozza

A zsírban sült ételekben, sós falatkákban és húsban gazdag étrend a szívinfarktusok mintegy 35 százalékára ad magyarázatot - közölték kanadai kutatók.
2008. október 21. kedd 10:29 - Hírextra
Ötvenkét országból 16 ezer pácienst, köztük 5700, első szívinfarktusán éppen átesett embert kérdezett ki étkezési szokásairól Salim Yusuf, az ontariói McMaster Egyetem munkatársa csoportjával. Az 1999 februárja és 2003 márciusa között zajlott vizsgálat során vérmintákat is vettek a résztvevőktől.

A kutatók étrendjük alapján három csoportba sorolták a tesztalanyokat. Az első az "orientális" étrend volt, sok tofuval, szójával és egyéb szósszal. A második a "nyugati" étrend sült ételekkel, sós falatokkal, sok hússal. A harmadikat "bölcs" étrendnek nevezték el a szerzők, akiknek tanulmánya a Circulation szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg. Az utóbbi étrend sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával jellemezhető.

A harmadik csoportba tartozó embereknél 30 százalékkal találták alacsonyabbnak a szívinfarktusra való kockázatot az átlagosnál. A nyugati étrenden élőknek viszont 35 százalékkal nagyobbnak bizonyult az infarktuskockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztottak zsiradékban sült ételt és húst. Az orientális étrenden élőknél átlagos kockázatot találtak.

A szívinfarktus a gazdag és szegény országokat egyaránt érinti, ám az összes szív- és érrendszeri betegség 80 százaléka a közepesnél alacsonyabb bevételű országokban fordult elő - írják a kutatók.
A szakemberek szerint a tofuban gazdag étkezésnek azért nincs szívvédő hatása, mert túl nagy a nátrium tartalma, mely magas vérnyomáshoz és szélütéshez vezethet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását