2024. május 18. - Erik, Alexandra

Diktatúrák elleni világnapot kezdeményez két alapítvány

A XX. századi nemzetközi népirtás és a diktatúrák elleni világnappá kívánja nyilvánítani október 21-ét a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelye és az Október 23. Bizottság Alapítvány - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján az Október 23. Bizottság
2008. október 21. kedd 12:22 - Hírextra
Szöőr Anna a két társaság közös felhívását ismertetve közölte: e nap bevezetésével elhatárolódnak a nemzeti szocializmus és a kommunista diktatúra kettős mércével mérésétől. Hozzátette, hogy mindkét alapítvány visszautasítja a két önkényuralmi rendszer bűneinek bagatellizálását, a holokauszt és a kommunista diktatúra rémtetteinek tagadását.

Mint elhangzott, a két alapítvány a világnap kezdeményezésével mozgalmat indít, amelynek célja, hogy az utókor egyforma kegyelettel adózzon a holokauszt és a kommunista diktatúra áldozatai előtt, valamint "a kommunista utódpárt elsorvasztásával végre Magyarországon is megvalósuljon az igazi rendszerváltás".

Az alapítvány elnöke bemutatta az emléktáblát, amelyet október 23-án állítanak fel a Pest megyei Csömörön.

A sajtótájékoztatón részt vett Weisz Péter, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke, aki azt hangsúlyozta, hogy nem szabad tovább méricskélni, melyik diktatúra pusztított el több embert, és együtt kell megemlékezni az áldozatokról. Kijelentette: együtt kell mondani a totális diktatúrákra: soha többé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását