2024. május 5. - Györgyi

A román kormányfő a Nabucco mellett

Minél hamarabb alá kell írni a Nabucco-projektről a kormányközi megállapodást a részt vevő országok között - hangsúlyozta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök kedden Szegeden.
2008. október 21. kedd 12:27 - Hírextra
Stratégiai fontosságúak az energetikai kérdések. Nagyon fontos összehangolni az álláspontjainkat európai szinten, valamint regionális szolidaritásra is szükség van ezekben a kérdésekben. Közös az igény arra, hogy minél hamarabb megszülessen a kormányközi megállapodás a Nabucco gázvezeték megépítéséről - mondta Calin Popescu Tariceanu a magyar-román kormányülésen mondott beszédében.

A magyar Nabucco-nagykövet korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy akár már az év végéig megszülethet a kormányközi megállapodás a gázvezetékről, azt követően, hogy a projektben részt vevő cégek előterjesztik az erről szóló tervezetet.

A román kormányfő a közös kormányülésen hangsúlyozta: kiemelten fontos a magyar és a román energetikai hálózatok összekötése. Bátorítani kell a határok menti projekteket is - tette hozzá. Calin Popescu Tariceanu kiemelte: a két országban élő kisebbségek kulturális identitására külön figyelmet kell szentelni.

Gyurcsány Ferenc kormányfő nyitóbeszédében kiemelte, hogy az elmúlt négy évben sokat fejlődtek a román és a magyar kapcsolatok.

A miniszterelnök szerint a kormányülés színhelye, Szeged nagy jelentőségű a magyar-román kapcsolatokban, hiszen itt írták alá a román-magyar megbékélési tervezetet.

A dél-alföldi városban 1849-ben írták alá román-magyar megbékélési tervezetet. Ez a dokumentum külön nemzetiségként ismerte el az erdélyi románságot. A megbékélési tervezet több kulturális és gazdasági jogot biztosított a románságnak.

A kormányülés után a két miniszterelnök a tervek szerint közösen koszorúzza majd meg a megbékélési tervezetnek emléket állító táblát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását