2024. április 19. - Emma

470 éves a Debreceni Református Kollégium

A Debreceni Református Kollégium megalakításának 470. évfordulója alkalmából jubileumi hálaadó ünnepséget tartottak szombat délután a helyi Református Nagytemplomban.
2008. október 18. szombat 18:40 - Hírextra
Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke nyitó áhítatában az egyensúly fontosságáról beszélt.
Az élet legfontosabb dolgai egyensúlyban vannak, ami nagy érték, mert nélküle könnyen széthullhat az élet - mondta.

A püspök a mai viszonyokra is utalva hozzátette: ha megbillen az egyensúly, akár a gazdaság, akár a közélet, akár az egészség tekintetében, ott rögtön valami nagy baj van.
"Az egyensúlyt adó és egyensúlyban tartó Isten ajándékaként fogadhatjuk ezt a 470 esztendőt" - emlékeztetett a Református Kollégium jubileumára.

Fazakas Sándor, a debreceni Református Teológiai Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kollégium és a város története összefonódott. Megemlékezett arról, hogy az 1530-as években protestánssá vált Debrecenben a városi iskolát is a reformátori vezetés jellemezte már 1538-ban, s ehhez az évhez kötik a Debreceni Református Kollégium alapítását.

Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) rektora utalt a debreceni felsőoktatás folytonosságára.
Nincs Magyarországon még egy város, ahol 470 éve folyamatosan működik a felsőoktatás - fűzte hozzá.

A Református Kollégium évszázadainak részletes történetét Győri János kutató-tanár ismertette a zsúfolásig megtelt Nagytemplomban.
A hálaadó ünnepégen közreműködött a Kollégiumi Kántus Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy vezényletével, valamint orgonán Virágh András Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását