2024. május 9. - Gergely

Dávid Ibolya pert vesztett

Első fokon személyiségi jogi pert nyert csütörtökön a Fővárosi Bíróságon Simicska Lajos, az APEH volt elnöke Dávid Ibolyával, az MDF elnökével szemben - tájékoztatta az MTI-t a felperes jogi képviselője, Futó Barnabás.
2008. október 16. csütörtök 13:18 - Hírextra
Az MDF elnöke egy januári, a pártfinanszírozásokkal kapcsolatos sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a két nagy párt pénzügyi ügyeskedéseinek bizonyítéka egyebek mellett az is, hogy egy gazdasági magazin szerint az MSZP és a Fidesz pártpénztárnoka Magyarország tíz legbefolyásosabb embere között szerepel.

Simicska Lajos ezután magánvádas büntetőeljárást indított a politikus ellen, amiért a pártelnök azt állította, hogy a Fidesz pénzügyi ügyeskedései mögött ő áll, de az Országgyűlés nem függesztette fel Dávid Ibolya mentelmi jogát. Ezzel párhuzamosan az APEH volt vezetője személyiségi jogi pert is indított a pártelnök ellen, ebben született elsőfokú döntés csütörtökön a Fővárosi Bíróságon.

Futó Barnabás ismertetése szerint a bíróság megállapította a jogsértést, és kimondta: Dávid Ibolya hamisan állította, hogy Simicska Lajos a Fidesz pártpénztárnoka lenne, és ezáltal szabálytalan tranzakciókat végzett volna a párt pénzügyeivel kapcsolatban és a kampányfinanszírozások során.

A határozat nem jogerős, ellene az MDF elnöke fellebbezhet.Az MDF sajtóirodája csütörtöki közleményében úgy reagált: a bíróság megállapította, hogy a 2008. január 7-én megtartott sajtótájékoztatón Dávid Ibolya megsértette Simicska Lajos jó hírnevét, de elutasította az APEH elnökének azon kérelmét, melyben kérte annak megállapítását is, hogy az MDF elnöke a becsületét és az emberi méltóságát is megsértette.

A bíróság elutasította Simicska Lajos azon kérelmét, hogy Dávid Ibolya sajtótájékoztatón adjon elégtételt, ezzel szemben "a bíróság ítéletének kivonatának a közzétételére és 10.000 forint perköltség megfizetésére is kötelezte az alperest" - olvasható.

A közlemény szerint a fellebbezésről az írásos indokolás megismerése után dönt Dávid Ibolya. Kiemelik: a szóbeli indokolás egyebekben tartalmazta azt is, hogy "egy volt közszereplő tisztségének lejárta után most is annak minősül", és a kereset jogalapja kérdéses lett volna, ha az alperes a "volt fideszes pénztárnok" kifejezést használja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását