2024. május 2. - Zsigmond

Válság és korona – mit szabad, amikor az ország szenved?

Egyes uralkodók – legyenek azok királyok, diktátorok vagy miniszterelnökök – igen képtelen dolgokra képesek, amiket a nép mosolygós fejrázással nyugtáz, elvégre ők megtehetik. Kivéve, ha a közpénz elveréséről szól, mert akkor bevérzett szemekk
2008. október 15. szerda 18:53 - Pásztor Balázs
Alapkoncepció

Itt a gazdasági világválság, recesszió mindenhol, bérfagyasztás, üzemzárás, bankcsődök. Az átlagember érthető módon kiakad, amikor az adójából (vagyis verejtékes munkájából) nem autópályákat építenek, aminek hatására akár ő is öt perccel hamarabb érne be a munkahelyére, hanem mondjuk bankokat segítenek, akik a saját hülyeségük miatt estek bele a trutyiba. Hát akkor mennyire kiakadnia, ha ilyen vészterhes időkben Gyurcsány Ferenc akarna adóforintokból dodzsem pályát építeni és üzemeltetni saját hátsókertjében? Nos, Hollandiában valami hasonló a történet.

Vilmos Sándor holland trónörökös úgy látta, hogy eme válság éppen megfelelő időpont arra, hogy meglepje magát és családját egy új villával Afrikában – természetesen szigorúan közpénzből. A legnagyobb költséget nem is az építkezés, hanem a terület biztonsága miatti folytonos őrizet jelentené – a holland hadiflotta egyik fregattját is ott akarják hagyni, biztos ami biztos alapon. Nem véletlen hogy ennek hallatára kinyílt a bicska a holland nép zsebében és egyesek nem csak igazságot, hanem a monarchia megszüntetését is követelik.

Az angliai uralkodóház – pontosabban Erzsébet – egészen máshogy áll az ilyen dolgokhoz. A királynő szolidaritása messzemenően híres a nép körében: ha szorítani kellett az angol gazdaság nadrágszíján, akkor visszafogta magát és egyszerű ételeket rendelt, mert „egy királynő nem ehet lazacot, ha éhezik a nép.”

Más példák

Ha kissé eltávolodunk a királyságok határaitól, akkor is találunk olyan példákat a gazdasági válság következményeire, melyek hasonló irányba mutatnak. Az amerikai kormány például tervbe vette az arany ejtőernyő - vagyis a hatalmas összegeket felemésztő bankigazgatói végkielégítések – elvágását, sőt azok visszamenőlegesen történő megtérítését. Egy-egy ilyen összeg jócskán túllépte egyes emberek egész életének keresetét, és ha a bankok a felelősek a válságért – amiket elviekben ők irányítanak – akkor tényleg jogosnak látszik eme ollózás. Persze ezt ők máshogy látják, de az állam pénze nélkül nem tudni miből kapnának egyáltalán ejtőernyőt…

Meg kell említeni a fekete kontinens helyzetét is. Bár a válság arra nem gyűrűzött be annyira, de a legtöbb ország helyzete olyan, mintha állandó világválság állna fenn. Ezen országok politikai elitjének jó 90%-a bizonyíthatóan korrupt, villáit, testőrségét és luxuscikkeiket a közpénzéből finanszírozzák, miközben kicsivel távolabb három csepp olajért falvakat irtanak ki.

Vannak olyanok is, akik még ilyenkor is nyereségre koncentrálódnak, hiába ártanak azzal
mindenki másnak. Ilyenek például a spekulánsok is, amik csütörtök este ostrom alá vették a magyar pénzpiacot. De velük ellentétben a legtöbb nagyember csak szív – minél többje volt a tőzsdén annál többet –, a kisember meg hamarosan megérezheti, miért is hívják ezt a jelenséget gazdasági világválságnak. Csak a közpénzből gazdálkodóak tudnak élni - legalábbis úgy néz ki –, hisz az adó örök.

Mi lenne itthon?

Ha ilyesmi lenne itthon, akkor biztos rágyújtanák az illetőre a házát - gondolhatnánk, pedig koránt sincs így. Ha az közpénzek elsumákolását nézzük, akkor szinte mindenki biztos benne, hogy hazánkban ez alapvető tevékenységnek számít. Ezt az is jelzi, hogy nincsenek „kicsit gazdag” politikusaink – vagyis, aki csak a parlamenti fizetéséből élne és a jövedelme is annyi lenne. Ha meg valaki véletlenül túlzottan nagy villát építtet feketemunkásokkal (véletlenül sem akarok Kóka Jánosra célozni), akkor jön egy szakértő, aki a hetvenmilliós értékbecsléséről véletlenül lehagy egy nullát. Mi meg kicsit bosszankodunk, anyázunk, aztán végül nem teszünk semmit. (Kivételesnek mondható eset a Zuchlag-ügy, aki most van bíróság előtt amiért - többek közt - közpénzből utazott Zanzibár szigetére.)

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor autópálya építkezésből látunk elvinni darabokat, átvesszük a színesfémtolvaj áruját, vagy egyéb olyan tevékenységet végzünk, amivel bár csak passzív értelemben, de hozzájárulunk ahhoz, hogy a közvagyon magánzsebbe vándoroljon. Így bizonyos értelemben mi is hibásak vagyunk azért, hogy az ilyen dolgok megtörténhetnek, mivel hallgatólagosan valamennyire legitimáljuk ezeket az eseményeket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását