2024. április 17. - Rudolf

Hová lett Mona Lisa szemöldöke?

Mona Lisa hiányzó szemöldökének és szempilláinak titkát kutatja egy francia feltaláló. Pascal Cotte párizsi mérnöknek nagy felbontóképességű digitális szkennerrel sikerült a festmény mélyére hatolnia, és feltárni a firenzei kereskedőfeleség XVI. képmásána
2007. október 24. szerda 14:29 - Hírextra

Cotte szerint a Leonardo da Vinci festményén látható hölgynek eredetileg volt szemöldöke és szempillája is: az általa készített 240 megapixeles szkennelt képen felfedezhetők Mona Lisa bal szemöldökének nyomai, amit egy hajdani restaurálás tüntetett el.

Az 1960-as években Párizsban felnőtt Cotte saját bevallása szerint órákon át bámulta a Mona Lisát, amikor először megpillantotta a Louvre-ban. Később fény- és optikai tanulmányait hasznosítva olyan kamerát tervezett, amellyel csodálata tárgyát alaposan megvizsgálhatta, majd mintegy 3000 órát töltött a három éve a Louvre laboratóriumában szkennelt képek adatainak elemzésével.

A látható színspektrum, valamint az emberi szem számára láthatatlan infravörös és ibolyántúli tartományok érzékelésére egyaránt alkalmas szenzorokkal felszerelt kamera segítségével Cotte az alábbi következtetésekre jutott:

- Da Vinci utólag változtatott a balkéz két ujjának helyzetén.
- Mona Lisa arca eredetileg szélesebb volt, és mosolya kifejezőbb, mint ahogyan da Vinci végül megfestette.
- A hölgy kezében egy takarót tart, amely napjainkra gyakorlatilag teljesen kifakult.

Cotte szerint az elemzés azt is megmutatta, milyenek lehettek a kép eredeti színei da Vinci festőállványán.

Az időnek, a lakkrétegnek és a későbbi restaurátorok keze munkájának köszönhetően a golyóálló üveg mögött látható portré erős zöld, sárga és barna árnyalataival most sokkal telítettebbnek tűnik. Huszonkét gigabájtos digitális felvételét felhasználva, a nagy digitális kameráknál szokásos három-négy helyett 13 különböző színszűrőt alkalmazva Cotte elkészítette a festmény világoskék és ragyogó fehér árnyalatú reprodukcióját, amilyen szerinte az eredetileg volt.

Bár néhány művészettörténész kétségét fejezte ki Cotte felfedezéseivel kapcsolatban, a feltaláló reménykedik abban, hogy az általa alkalmazott technikát nem csak a Mona Lisa, de a világ más értékes festményeinek esedékes restaurálásához is felhasználhatják. A francia mérnök több mint 500 festmény, közöttük Van Gogh, Brueghel, Courbet és más európai mesterek képeiről készített szuperfelbontású felvételeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását