2024. május 2. - Zsigmond

819 embert ölt meg fél év alatt a riói rendőrség

Egy felmérés szerint 2008 első hét hónapjában 819 személy haláláért volt felelős a Rio de Janeiro-i rendőrség, amelyet módszerei miatt sok bírálat ér.
2008. október 15. szerda 09:55 - Hírextra
A riói rendőrök a feltételezett bűnözőkkel való összecsapásokban naponta csaknem négy (statisztikai átlagban napi 3,84) emberrel végeztek július végéig - tájékoztatott a tartományi Közbiztonsági Intézet. A rendőrök által megölt személyek száma tavaly 775 volt ugyanebben az időszakban.

A riói rendőrség módszereit élesen bírálta az ENSZ és az Amnesty International is. Az ENSZ szeptemberben közzétett jelentése szerint a rendőrség "gátlástalan, sommás kivégzéseket" rendez - sok esetben büntetlenül. Az Amnesty International legutóbbi jelentése úgy fogalmazott, hogy a rendőrök sok esetben lőfegyvert használnak civilek ellen, "megkülönböztetés nélkül gyilkolnak", és megfélemlítik a város szegénynegyedeinek lakosságát.

A kritikák ellenére Rio kormányzója fenntartotta álláspontját, hogy szükség van az erő elszánt alkalmazására a bűnözőkkel szemben. "Aki azt hiszi, hogy pusztán szavakkal megfékezheti a lőfegyverekkel és gránátokkal felfegyverzett banditákat, az téved" - válaszolt Sergio Cabral az ENSZ-jelentésre.

A kormányzó módszerei nyomán az év első hónapjában 9,6 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma a hétmillió lakosú nagyvárosban. Július végéig "csak" 3.272 áldozatuk volt - ez volt a legkisebb szám 1991 óta, amióta statisztika készül erről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását