2024. május 3. - Tímea, Irma

Domborművet és CD-t adtak át a fehér bot napja alkalmából

A fehér bot napja alkalmából verseket és meséket tartalmazó CD-t adtak át Fehér Annának, a Vakok Battyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvoda, Iskola igazgatójának, az V. kerületi Vigadó téren pedig a látássérültek által tapintható domborművet avat
2008. október 14. kedd 17:32 - Hírextra
A Hegyvidéki Önkormányzat Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére egy éven át szeretne olyan CD sorozatot kiadni, amelyen XII. kerületi óvodák, iskolák diákjai mondanak verset, mesét, prózát. Az elsőként elkészült CD-t Fehér Annának, a Vakok Battyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvoda, Iskola igazgatójának adták át, hogy a hangos-könyvként hallgatható lemezzel örömet szerezzenek az intézmény gyengénlátó és vak gyermekeinek.

A CD-n levő verseket és meséket a hegyvidéki Virányosi Általános Iskola tanulói közreműködésével, a szintén kerületi Arany János Általános Iskola és Gimnázium stúdiójában rögzítették. Az Ajándék című lemezen kilenc felvétel található, amelynek összeállítását Szebényi Ildikó tanárnő felügyelte.

Az év folyamán a gyermekotthon lakói által szívesen hallgatott más műveket is rögzítenek, többek között Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő, Szutyejev Vidám mesék, Leszkai András Moha bácsi meséi, Fésűs Éva Ezüsthegedű, Csupafej mesék és Mesebatyu műveit, Vass Albert Valaki tévedett és Selma Lagerlöw Krisztus-legendák című alkotását. A hanganyagok letölthetők az önkormányzat www.hegyvidek.eu honlapjáról is.

Ugyancsak a fehér bot napja alkalmával adták át kedden a budai panorámát ábrázoló, vakok-, és gyengénlátók tájékozódását segítő domborművet az V. kerületi Vigadó téren, amelyet Farkas Ádám szobrászművész készített. Az alkotás a Budapest Budavár Rotary Club, a Generali-Providencia Biztosító jóvoltából, a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzattal együttműködve készült el.

"Ez azért fontos nekünk, mert a világ olyan kis szeletét hozza el számunkra is érzékelhető módon, amelyet eddig csak a látóktól kapott információ formájában ismerhettünk. Most úgy gondolom kézzel fogható módon is megtapasztalhatjuk ezt a nagyszerű műemlék-együttest" - fogalmazott Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnöke.

A Vigadó téri dombormű mellett a Rotary Club több hasonló alkotás megvalósításában is szerepet vállalt. Az első a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban áll, egy másik a Szentháromság teret és közvetlen környékét mutatja be, a harmadik a Magyar Állami Földtani Intézet Lechner Ödön által tervezett szecessziós épületet ábrázolja. További hasonló alkotás látható az egri Dobó téren, Kecskemét és Szolnok főterén is, amelyek létrehozásában a helyi Rotary Clubok vettek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását