2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Norvég Dzsessz a Millenárison

A Budapesti Őszi Fesztivál nyitónapján, pénteken norvég dzsesszmuzsikusok foglalják el a Millenáris Teátrum pódiumát, ahol New Jazz Update 2008 címmel este fél kilenctől a dzsessz négyféle stílusából adnak ízelítőt a közönségnek - közölték a fesztiválsze
2008. október 9. csütörtök 14:05 - Hírextra
Minthogy az dzsessznek nincs nagy múltja Norvégiában, a skandináv muzsikusok a jövőt vették célba: az utóbbi másfél évtized leginnovatívabb és legizgalmasabb kezdeményezései indultak a fjordok vidékéről, az északi dzsesszrajongóknak így nem csak Jan Garbarek juthat eszükbe - mutatnak rá a szervezők.

Az egykor széles körben népszerű és alapvetően táncorientált dzsessz eredendő szellemiségéhez ezek az új kezdeményezések jól illenek: az elsőként fellépő Beady Belle világa ezzel rokon. A formáció vezető egyénisége a varázslatos hangú énekesnő, Beate S. Lech, tagjai Marius Reksjo (basszusgitár) és Erik Holm (dobok).

A Budapesti Őszi Fesztivál négyféle stílust bemutató monstre koncertje felvonultatja a norvég dzsessz krémjét. A futurisztikus elektro-dzsesszt képviselő duó, a Humcrush a jellemezhetetlen hangú Sidsel Endresent fogja kísérni, aki többször is járt már ugyan Magyarországon, de vokális képességeivel érdemes újra és újra szembesülni. Hangszálaival a legkülönfélébb hangzásokat képes előidézni, amikor pedig hagyományos módon énekel, közönsége átélheti, milyen az északi hosszú tél és az egyedüllét.

Az est szenzációja minden bizonnyal az ifjú kora ellenére is legendának számító zongorista, Bugge Wesseltoft lesz, aki szólóprodukciója mellett a Mungolian Jet Set elnevezésű DJ-kollektívával is bemutat néhány "kötelező gyakorlatot". A dzsesszzongorázás klasszikus virtuózaként indult Wesseltoft az 1990-es évek került kapcsolatba az elektronikus tánczenével, és kiadta korszakalkotó, Grammy-díjat érő lemezét, a New Conception of Jazz-t, a következő felvételét pedig a BBC dzsesszkritikusa már mint a „dzsessz új világrendjének” képviselőjét méltatta. A budapesti koncerten tehát egy új világrend 2008-as állapotáról kaphat a hallgató információt - első kézből.

A Mungolian Jet Set feat DJ-csapata dzsesszalapokról indul, éjfél előtt fél órával, így a program minden bizonnyal a másnapba nyúlik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását