2024. április 27. - Zita

Tölgyet is, bükköt is

Nem jogerősen börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Városi Bíróság azt a két férfit, aki Becsvölgye környékén engedély nélkül tarra vágott több mint két hektár tölggyel és bükkel borított erdőt tavaly márciusban - tájékoztatta a megyei bíróság sajtórefe
2008. október 8. szerda 14:05 - Hírextra
Az 5,5 hektáros, kilencvenéves bükkel és tölggyel borított erdőterület 1996-ban került a kaposvári férfi birtokába, aki 2006 szeptemberéig volt a terület bejegyzett erdőgazdálkodója. Helyébe az ügy másodrendű vádlottja, egy 53 éves igali férfi lépett, aki egészségügyi gyérítésre készíttetett fakitermelési tervet. Az erdészeti szakhatóság múlt év februárjában 50 köbméter száraz, törött beteg fa kivágására adott engedélyt.

A fakivágás a volt tulajdonos közreműködésével történt, aki megszervezte és szállította a munkásokat, biztosíttatta a gépeket, és fizette a felmerült költségeket. A munkák elvégzésére kölcsön- és jelzálogszerződést kötöttek: a kaposvári férfi ötmillió forint kölcsönt számított a tulajdonosnak, amit a kitermelt fa átadásával kellett volna visszafizetnie - tette hozzá Beznicza Árpád.

A tarvágás a két férfi irányításával múlt év március 10-én kezdődött, és zajlott több mint két héten át, egészen az erdészeti felügyelők beavatkozásáig. A területen teljes pusztítást végeztek: kéthektárnyi területen 386 köbméter egészséges, kilencvenéves fákat vágtak ki, a száraz, beteg fákat pedig meghagyták. A szakértői vizsgálatok szerint oly mértékben károsították a környezetet, az élővilágot, hogy az erdő korábbi, természetes állapota nem állítható vissza.

A bíróság keddi ítéletével a kaposvári férfit első fokon 2 év 10 hónap börtönnel, valamint 2 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta, valamint elrendelte a korábban lopásért kiszabott 1 év 10 hónap börtönbüntetésének letöltését is. Társát két év börtönbüntetésre, valamint 5 millió forint értékű vagyonelkobzására ítélték. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását