2024. május 5. - Györgyi

Már tudja használni a kezeit

Már be tudja kapcsolni a televíziót az a német férfi, aki a világon először esett át kettős karültetésen.Erről maga az érintett, az 54 éves Karl Merk tájékoztatta a sajtót, miután több mint két hónappal a július végi müncheni, mintegy 15 órás és rendkívül
2008. október 8. szerda 18:00 - Hírextra
"Leírhatatlan érzés hat év után ismét karokkal rendelkezni" - jelentette ki az allga:ui földműves, akinek egy kukoricaszecskázó gép 2002-ben vágta le mindkét karját. Azt pedig örömmel és büszkén mesélte, hogy már idegen segítség nélkül be tudja kapcsolni a televíziót, s képes felgyújtani a villanyt. Két karját egyébként egy különleges rögzítő berendezés segítségével már viszonylag szabadon tudja mozgatni.

A sajtóértekezleten megjelentek a "történelmi" operációt végrehajtó orvosok is, élükön Christoph Höhnke professzorral, aki a csaknem 40 fős csoport vezetője volt, s ma is az utókezelést, illetve a rehabilitációt irányítja.

Az orvosok elmondták, hogy elégedettek az eddig elért haladással. Höhnke professzor szavai szerint óvatos derűlátásra ad okot az a tény, hogy a München melletti gazda a sebhely alatti karrészen már némi bizsergést is érez, s megkezdődött az idegek regenerációja is. Ha nem történik semmi komplikáció, páciensük négy-hat héten belül elhagyhatja a kórházat - közölték az orvosok, amit Karl Merk kitörő örömmel nyugtázott.

Ezután pedig hosszú rehabilitáció következik, részben otthon, részben a müncheni klinikán. Változatlanul nagy kockázatot jelent, hogy a befogadó szervezet kivetheti magából az átültetett bőrt, illetve csontvelőt. Önmagában pozitív jel az is, hogy erre eddig semmi jel nem utalt, s a kockázat - bár soha nem múlik el - napról-napra csökken. Mindennek ellenére Karl Merknek élete végéig különleges immunszupresszív gyógyszereket kell szednie. Az orvosok számára nagy segítséget jelent, hogy a család - Merk felesége és két lánya - teljes odaadással segíti gyógyuló betegüket.
A műtétet megelőző időszak legizgalmasabb fejezete a megfelelő donor megtalálása volt.

Ez július 25-én sikerült, az elhunyt életkorban, bőrszínben és vércsoportjában megfelelt az operációhoz szükséges feltételeknek, s hozzátartozói beleegyeztek a karátültetésbe. Problémát jelentett ugyanakkor, hogy a donor jóval magasabb volt, mint a befogadó, ezért az orvosoknak megfelelő hosszúságúra kellett vágniuk a csontokat. Azok gyógyulása egyébként az egész műtét egyik legfőbb kritikus pontját jelentette.

Az orvosok szerint legkorábban két év múlva dől majd el, hogy páciensük milyen mértékben tudja majd használni karjait. Merk derűlátása azonban határtalan, s arról álmodik, hogy egyszer majd ismét körbe motorozhatja allga:ui, sőt tágabb, westerheimi otthonát.

Az orvostudomány már hosszabb ideje képes a karral kapcsolatos "plasztikai" műtétekre, s ezek keretében ujjak, kezek és alsókarok átültetésére. Teljes karátültetésre - s ráadásul egyszerre mindkettőre - azonban a müncheni operációig még soha nem került sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását