2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Köszönöm, annyi, mint: zsiráf

Alig van belgrádi újság, amelynek a címoldalán az elmúlt napokban ne szerepelt volna zsiráf - a nyurga afrikai állat ugyanis, ha hinni lehet a híreknek, a politikai hála kifejezésének eszközévé vált Szerbiában.
2008. október 8. szerda 14:53 - Hírextra
A történet a kormány szeptember közepi, a költségvetés átdolgozásáról határozó ülésével kezdődött, amelyen az a döntés született, hogy Jagodina közép-szerbiai város 19 239 644 dinárt, vagyis mintegy 250 ezer eurót kap turisztikai fejlesztésre, konkrétabban arra, hogy állatkertje új állatot szerezzen be, fizesse annak szállítását és megfelelő elhelyezését. Az újságírók azóta kiderítették - bár ezt senki nem erősítette meg hivatalosan -, hogy a zoo új lakója egy zsiráf lesz.

Jagodina a szerb kormánykoalícióban részt vevő Egységes Szerbia párt elnökének, Dragan Markovic Palma polgármesternek a szűkebb birodalma. A megkérdőjelezhetetlen tekintélyű helyi vezető sokat tett azért, hogy városa kifelé egyfajta mintatelepülés legyen, amely turistákat is vonz: akvaparkot létesített, állatkertet (állítólag oda kerül majd a zsiráf), fedett stadiont, s létrehozta a Palma Tigrisei névre hallgató kickboxklubot. A májusi parlamenti választások után nem vállalt kormánytisztséget - két, a koalíció számára fontos parlamenti hely fölött rendelkezve megmaradt megkérdőjelezhetetlen tekintélyű, szűkebb pátriájában saját belátása szerint cselekvő polgármesternek.

És bár igaz, hogy az állítólag zsiráfvásárlásra szánt mintegy 19 ezer dinár több mint ezer szerbiai átlagnyugdíjjal, 10 ezer gyereknevelési pótlékkal ér fel, s 50 traktort lehetne venni rajta a súlyos pénzhiánnyal küzdő közép-szerbiai, Jagodina környékén tengődő gazdáknak, Palma állatkertszeretetén még keresett is az állam. A 2008-ra szóló eredeti költségvetés ugyanis még 25 millió dinárt szánt Jagodinának - egy turistacsalogató sípálya építésére.

Az ugyancsak turistákat vonzónak nevezett állatkerti fejlesztés ennél olcsóbb: a megspórolt csaknem 5,8 millió dinár a belgrádi államkasszában marad. A mindenki megelégedésére szolgáló ügyletet állítólag Mladjan Djinkic miniszterelnök-helyettes gazdasági miniszter, a liberálisnak tartott G17 Plus párt pragmatizmusáról, s remek manőverezési képességéről híres vezetője hozta össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását