2024. április 20. - Tivadar

Ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Valamennyi 12 éves kislány térítésmentesen megkapja a méhnyakrák kialakulásáért "felelős" HPV-vírus elleni védőoltást Székesfehérváron; a vakcina mintegy 52 millió forintos költségét a város közgyűlésének döntése alapján az önkormányzat finanszírozza.
2008. október 7. kedd 15:13 - Hírextra
A Human Papilloma Vírus (HPV) elleni oltóanyag beszerzésére közbeszerzési eljárás kiírásáról a döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés - mondta el az MTI-nek kedden a városi egészségügyi bizottság elnöke.

Csomán István tájékoztatása szerint az oltást hat hónap alatt, három dózisban kapja meg az érintett korosztályhoz tartozó 1.347 tizenkét éves kislány.

A vakcina beadásához előzetesen a szülő beleegyező nyilatkozatára van szükség, ezért rövidesen szülői értekezleteken és különböző fórumokon tájékoztatják a szülőket a HPV okozta megbetegedésekről és az oltás által nyújtott védettségről.

A vakcina beszerzését a társadalombiztosítás nem támogatja, az oltóanyag vényköteles, s egy-egy oltás ára 70 ezer forint körül van.A közgyűlés a szakemberek véleménye alapján döntött a 12 éves korosztály mellett, ebben a korban a legkedvezőbb ugyanis az immunválasz a védőoltásra.

A védőoltás fontosságát jelzi, hogy a statisztikai adatok szerint Magyarországon évente 500 nő hal meg méhnyakrákban, s évente mintegy 1.200 új megbetegedést diagnosztizálnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását