2024. május 2. - Zsigmond

Világhírű bábszínház egerben

Évezredek üzenete címmel, hagyományos kínai vásári komédiával mutatkozik be az egri színház stúdiószínpadán csütörtökön a világhírű tajvani Tajjüan (Taiyuan) Bábszínház - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az intézmény sajtószóvivője.
2008. október 6. hétfő 17:22 - Hírextra
Mint azt Pilisy Csenge kiemelte, a tradicionális előadások számos kulturális és művészeti elemet integrálnak, többek közt megjelennek a különböző nyelvi dialektusok, népzene, vésetek, metszetek, faragások, a tradicionális festészet, a hímzett színpadi elemek és mindenféle bábmozgató technikai elem. Mindezért a bábjáték a kínai népművészetben mélyen gyökerező műfaj. Régen a nép legnépszerűbb szórakozási formája és kikapcsolódása volt - tette hozzá.

Elmondta, hogy a bábosok kifinomult mozgásokkal mutatják be a fő karaktereket - a fiatal lányt, a tudós embert, de akár a bohócot vagy a gazfickókat, illetve az izgalmas harcjeleneteket.

Miközben a bábosok az előadás mesterei, nyelvi, technikai eszközeik alakítják az előadás egészét megalapozó drámai fordulatokat, a háttérben a zenészek kisebb zenekarrá formálódva szolgáltatják a hangulati aláfestést. A zene fejezi ki a keserűséget, fájdalmat, elsősorban a dobok és cimbalmok közvetítik a fennkölt hangulatot vagy éppen a feszültséget.

A hímzett ruhák művészi szinten mutatják be a történelmi, kulturális tradíció elemeit, a bábok fából készült arcán, illetve a színpadi háttérelemeken pedig felfedezhetőek az ősi fafaragás technikái. A bábok arcának színe egyben kifejezi a karakter tulajdonságait is: a fekete a műveletlen nyers, a zöld pedig az ördögi szereplő színe, miközben a piros a becsületességet és lojalitást reprezentálja.

Úgyszintén jelképes üzenettel bírnak a bábok ruhái: ezek mutatják meg, milyen társadalmi réteghez tartozik a figura. Az arisztokraták, a felsőbb osztályba tartozók ruhája díszesen hímzett, állatokkal, madarakkal, színes virágokkal díszített, míg az egyszerű nép egyszínű vagy egyszerű mintázatú ruhákat visel.
A társulat vezetője a 78 éves Csen Hszi-huang (Chen Xihuang) bábmester az egyik legnépszerűbb bábjátékos Tajvanon. Tizenhárom éves kora óta gyakorolja foglalkozását - ismertette a csütörtök délutáni előadás kulturális hátterét a sajtószóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását