2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veszélyesek a háziállatok

Hüllők, majmok, rágcsálók és más egzotikus állatok bukkannak fel egyre gyakrabban házi kedvencként. Ezt a divatot azonban nem ajánlatos követni kisgyerekes családokban és olyanoknak, akiknek immunrendszerével probléma van - állítják amerikai szakemberek.
2008. október 6. hétfő 11:40 - Hírextra
A Pediatrics című szaklapban hétfőn megjelent közleményükben az atlantai Emory Egyetem orvosi karának kutatói beszámolnak arról, hogy bár a gyerekorvosok tisztában vannak a házi kedvencekkel kapcsolatos kockázattal, csupán 5 százalékuk tájékoztatja rendszeresen a szülőket és gyerekeket a lehetséges veszélyekről.

"A legtöbb nem-tradicionális kedvenc kockázatot jelent az egészségükre nézve, beszerzésük és tartásuk ellenjavallt azokban a háztartásokban, ahol kisgyerek él" - írja Larry Pickering kutatásvezető. A legtöbb hüllő például szalmonellabaktériumot hordoz.

A jelentés szerint az öt év alatti gyerekeknek és az immunrendszeri problémákkal küszködő embereknek szintén kockázatos a szaporodó állatsimogatók látogatása, ahol különlegesebb állatokkal is érintkezésbe lépnek.

A lehetséges gondok az allergiától a fertőző betegségek elterjedéséig vezetnek. A tanulmány szerint az egzotikus háziállatok száma 1992 óta 75 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban. 2005-ben mintegy 88 ezer emlőst, 1,3 millió hüllőt és 203 millió halat importáltak illegálisan az Egyesült Államokba.

"Az illegális kereskedelem felforgatja a hatóságok által felállított szabályokat, amelyek a betegségek behurcolásának megelőzésére születtek..." - vélik a szakemberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását