2024. május 3. - Tímea, Irma

Az autómatuzsálemet nem engedték be Kínába

Kalandos, 111 napos utazás után hazaérkezett az a hatfős péceli társaság, amely egy életre keltett kiszuperált Roburral a pekingi olimpiát vette célba. Vasárnap a viharvert NDK-s műszaki csoda a Pest megyei város emlékparkjába gördült be, ahol a messzi fö
2008. október 5. vasárnap 16:46 - Hírextra
Balázs Ottó, a kamionosokból, hajósokból verbuválódott csoport vezetője a 25 ezer kilométeres kalandútról elmondta, hogy nem várt nehézségek sorát kellett leküzdeniük. Pekingig az autó el sem juthatott, mert a kinai hatóságok nem adtak belépési engedélyt az 1978-as matuzsálemnek. Így a kocsit a mongoliai Sainasan városban állították le és innen a hátralévő 900 kilométert vonattal tették meg, hogy ott lehessenek a vízipóló meccsek lelátóin. Útközben eltört szinte valamennyi fő-darab, a két hátsó teleszkóp is felmondta a szolgálatot, defekt miatt kereket kellett cserélni. A csapat tagjai azonban valahányan ezermesterek, a műszaki hibákat rögtön helyrehozták - tette hozzá.

Mongóliában 2000 kilométeres távon még út sem volt, úgy zötykölődtek át rajta. Beragadtak a Hovsgol tó mocsarába, ahonnan csak két Kamaz húzta ki őket, Darham városában pedig egy vendégszerető mongol család faggyúlevesét kellett dícsérniük, nehogy megbántsák a háziasszonyt. Egyszer homokviharba, majd hóviharba szaladtak és tyúktojásnyi jégdarabok is zuhogtak az autóra. Mégis élvezték a sok megpróbáltatást. Mindenhol barátságos fogadtatásban részesültek, többnyire utazó zenészeknek vagy vándorcirkuszosoknak nézték őket. Esténként bográcsban főzött magyaros ételek mellett beszélték át a másnapi útitervet. Visszafelé augusztus 27.-én indultak és a Székelyföldet érintve Nagyrédénél lépték át ismét a határt.

A közös sikeren felbuzdulva már újabb terveket szövögetnek. Az elnyűhetetlen busszal a svájci jégkorong VB-re utaznak, majd pedig a Tűzföldet keresi fel a nyughatatlan baráti társaság - vázolta fel a jövő merész álmait Balázs Ottó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását