2024. május 2. - Zsigmond

Budapesten a Taste MOMEnts

Budapestre érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Taste MOMEnts - Terítéken a design című vándorkiállítása, amelyet a vizuális kultúra felé történő erőteljesebb nyitás jegyében mutat be szombattól a Design Héthez kapcsolódva az Iparművészeti Múze
2008. október 3. péntek 18:11 - Hírextra
A Taste MOMEnts az új generáció gondolkodásmódját jelzi - mondta Renner Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója a tárlatot bemutató pénteki sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: ezekre a fiatalokra figyelni kell, mert jó esély van rá, hogy egy-egy alkotásuk a múzeum gyűjteményének részét fogja képezni.

Kopek Gábor, a MOME rektora a többi közt arról beszélt, hogy a konzervatív szemléletű Magyarország ízlésére válaszolnak munkáikkal a fiatalok, provokálnak ugyan, de nem mindenáron. Az egyetem nemcsak oktatási intézmény, hanem szellemi műhely is, ahol figyelnek a kezdő tehetségekre épp úgy, mint a már végzettekre.

"A végzettek nehezen találnak fogást a konzervatív kultúrán, de az a szerencse, hogy otthon vannak a világban is" - tette hozzá Kopek Gábor.A Taste MOMEnts kiállítás már bizonyított külföldön: a tárlat nagy sikerrel szerepelt Helsinkiben, Berlinben és Londonban, s Budapest után Stockholmban lesz látható.

Halasi Rita Mária kurátor a tárlatot bemutatva felhívta a figyelmet arra, hogy a "designlakoma" darabjaihoz, vagyis a nagy "vacsoraasztalon" kiállított tárgyakhoz hozzá szabad nyúlni, mindent meg szabad fogni, a 40 méter hosszú képregényszőnyegen pedig végigmehetnek a látogatók.
Gáspár György színes üvegobjektjeit is meg szabad simogatni - hívta fel a figyelmet a kurátor, megjegyezve, hogy a művész több üvegtárgya szerepel egy dán nemzetközi biennálén.

Kiemelte: Luu Anh Tuan, a MOME-n végzett divattervező apró fekete lakkbőr pikkelyekből összerakott kabátja, női csizmája, amelynek szárából egy nagy bárddal karkötőket lehet levágni, olyan sikeres volt külföldön, hogy a Vogue divatlap milánói kiadásának főszerkesztője eljött Budapestre, megkereste a tervezőt, és rendelt magának egy pikkelyruhát.

Mezei Ildikó porcelánfestő giccses porcelánfigurákat utánzó, ironikus munkái az Egyesült Államokban keltettek érdeklődést. Marton Zsolt grafikus Bolognában kapott elismerést és egy ottani designcsapatban dolgozik: Walt Disney figuráit, így például Miki egeret Leonardo da Vinci anatómiai képeinek modorában megrajzolva készít tányéralátéteket.

Kárpáti Tibor illusztrációival készült, humorral átszőtt mesekönyvek is sorakoznak az asztalon, amely egy nagymama-szekrényben végződik, s benne videofilm pörög: Ducki Tomek Életvonal című munkája. Magasfeszültségű távvezetéken két, fogaskerekekből összerakott figura - fiú és leány - mintha jégtáncot lejtene.

Halasi Rita Mária az asztalról egy kar segítségével felemelhető és visszaengedhető ruhákról szólva a díszítéseket emelte ki. Mint mondta, a Je suis belle, vagy a USE csoport fiatal tervezői dédanyáink technikáihoz, a darazsoláshoz és a lyuggatáshoz is visszanyúlnak alkotásaikban.
A MOME kiállítása október 25-ig látható az Iparművészeti Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását