2024. április 24. - György

Milyen csokihoz milyen bort igyunk

A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt főleg a ka
2008. október 2. csütörtök 16:30 - Hírextra
A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepően izgalmas, új ízharmónia - mondta az MTI munkatársának Csizmadia András gasztrofilozófus. A tudósító kérdésére - hogyan illeszkedik az édes csokoládéhoz a savas bor? - Csizmadia András elmondta, hogy ilyenkor nem savas borokat választani. Mindegyik csokoládéhoz másfajta bor az ideális, de többnyire édesebb nedűk.

A csütörtöki tájékoztatón számos márkás csokoládét és különlegesen finom bort társítottak össze. Egyes mérsékelten édes, könnyű fehér- és tejcsokoládék keverékének ízéhez a kevéssé édes muskotály való, a krémmel töltött kókuszgolyókhoz pedig az egzotikus, "nagy déli muskotályok".

A narancsos és chilis csokoládékhoz az édes kadarka "parádés citrusos savai", míg a sztracsatellás fehér csokikhoz és a mézes-mandulás tejcsokikhoz az ötputtonyos tokajik illenek.
A pralinés, maracujás és kókuszos ízesítésű csokikhoz tokaji cuvée-t választott a gasztrofilozófus.

A kávés és diós töltelékű étcsokoládékhoz a karakteres érlelésű aszú aromás jegyei valók. A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé, konyakmeggy és marcipános konyakmeggyhez az érett portói a kiváló választás.

Egy 85 százalék kakaótartalmú csokoládé már egyáltalán nem édes, hanem maga a "férfias őserő." - így jellemezte a gasztronómus ezt a csemegét - amelyhez szerinte szikár, száraz, de mégis behízelgő, jó minőségű vörösbor kell, mondjuk egy teljesen beérett, bársonyos Merlot, ami töppedt szemeket is tartalmaz.

Az eseményen részt vett és felszólalt Matos Lajos orvosprofesszor, aki megerősítette: komoly kutatások szerint mind a csokoládé, mind a bor élettani hatásai pozitívak. A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek a szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé - de csak a magas, legalább 57 százalékos kakaótartalmú - csökkenti a vérnyomást, védi a szív és érrendszert. Nem mellesleg, teobromintartalmának köszönhetően frissítő, hangulatjavító élelmiszer.

Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és a vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezt az eredményt egy placebócsokoládéval végzett kísérlet is megerősíti - tette hozzá Matos Lajos.

A hangsúly azonban a mértékletességen van. Csokoládét hetente két-három alkalommal ajánlatos nassolni, míg borból egy-két deci napi fogyasztása ajánlott. A minőség is fontos szempont. A csokoládé esetében figyelembe kell venni annak kalóriatartalmát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását