2024. április 28. - Valéria

Konszolidálni kellene az önkormányzatok adósságán

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) javasolja az önkormányzati hitelállomány egyszeri konszolidációját. Erről Gémesi György elnök beszélt csütörtökön Győrött tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta: az önkormányzatok pozíciói romlottak, rövid idő alat
2008. október 2. csütörtök 19:40 - Hírextra
A MÖSZ kezdeményezi az önkormányzati hitelállomány egyszeri konszolidációját. A konszolidációt körültekintő átvizsgálást követően kellene végrehajtani, mert vannak olyan önkormányzatok is, amelyek felelőtlenül vettek fel hitelt - közölte az elnök.

Gémesi György szerint az érdekérvényesítés visszaesésének bizonyítéka a 2009-es költségvetési javaslat önkormányzati fejezete. A teljes önkormányzati büdzsé 3.500 milliárd forint, ebből mindössze 1.400 milliárd az állami részvétel. Az önkormányzatok finanszírozása várhatóan az állami részvétel reálértékének csökkenésével fog járni.

Az elnök kifejtette: az országos önkormányzati érdekszövetségek álláspontja szerint a jövő évi normatívákban, a feladatok finanszírozásában reálérték-csökkenés nem következhet be. A bérnövekmény finanszírozását is kormányzati feladatnak tekintik.

Hozzátette: a jelenlegi helyzet arra mutat, hogy igényeik megvalósulására nem sok a remény.
Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés fideszes elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az Állami Számvevőszék zárszámadást véleményező jelentése immár harmadik éve szögezte le, hogy az önkormányzatok alulfinanszírozottak, s nincs meg az állami forrástámogatás a kötelező feladatokhoz. Győr megye is 1,2 milliárd forintos működési hiánnyal küzd.

A MÖSZ elnöke a sajtótájékoztatót megelőzően a kistérségek polgármestereivel konzultált. A találkozón megválasztották a küldötteket, akik a MÖSZ közgyűlésén a kistérségeket képviselik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását