2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Jövő héten felelni kell a felvidéki magyarokat érintő kérdésekre

A Külügyminisztériumba kérették csütörtökön Szlovákia budapesti nagykövetét, a magyar diplomácia vezetője elvárja, hogy a szlovák fél lehetőleg a jövő héten válaszoljon a felvidéki magyarságot érintő kérdéseire - tájékoztatta Kohári Lajos, a tárca helyett
2008. október 2. csütörtök 17:09 - Hírextra
"A külügyminiszter a rövid találkozó során magyarázatot kért azokra az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra, amelyek a magyar álláspont szerint elfogadhatatlanok és érthetetlenek két, demokratikus értékrendet valló szomszédos EU- és NATO-tagállam viszonyában" - hangsúlyozta Kohári Lajos.

A megbeszélésen Göncz Kinga kiemelte, Szlovákia korábbi vállalásaival szemben nem teljesítette azt, hogy a szlovák tankönyvekben a helységnevek magyar átírással is szerepeljenek. Ezzel a szlovák fél megszegte a kisebbségi status quo megváltoztathatatlanságára tett ígéretét - olvasható a közleményben.

A külügyminiszter nehezményezte, hogy a szlovákiai magyar iskolák alig jutottak EU-s pályázatokból finanszírozott támogatásokhoz, ez pedig szemben áll az unió diszkriminációmentességet valló politikájával. Göncz Kinga kifogásolta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma és Csáky Pál, az MKP elnöke elleni összehangolt támadást is - tette hozzá a szóvivőhelyettes.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Robert Fico miniszterelnök politikai felelősséget visel azért, hogy a koalíciójában milyen pártok vannak. Az egyes szlovák koalíciós politikusok által hangoztatott nézetek pedig elérik a gyűlöletbeszéd szintjét.

Göncz Kinga aláhúzta: a miniszterelnöknek felelőssége van abban is, hogy olyan légkör alakult ki, amelyben a fiatal generáció a magyarság gyűlöletét hangoztató nézetek hatása alá kerül. Kijelentette: a miniszterelnök általános politikai felelősséget visel a két ország viszonyát illetően is - mutat rá a közlemény.

A külügyminiszter "lehetőleg a jövő héten" vár magyarázatot a felvetett kérdésekre. Úgy fogalmazott: "E válasz függvényében vesszük fontolóra további diplomáciai lépéseinket."
Juraj Migast legutóbb májusban kérették be a Külügyminisztériumba, akkor is a felvidéki magyarság elleni szlovák politikai nyilatkozatokat kérték rajta számon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását