2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Palóc öltözetek napjainkban

A palóc népviselet hagyományos mintái alapján újravarrott ünnepi öltözeteket mutatják be azon a kiállításon, amelyet pénteken nyitnak meg Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban. A kiállítás anyagát Hollókőről és Érsekvadkertről vásárolták meg - tájékoztatta a
2008. október 1. szerda 21:55 - Hírextra
Lengyel Ágnes ismertette: a palóc népviselet cifra, sokszor fényűző volt, az asszonyoknak szinte minden ünnepre más-más színű szoknya, kendő illett.

A közelmúltban feléledt az igény a már kiveszett, vagy csak az idősek által őrzött ünneplő öltözetek felújítására, és a fiatalabbak is felkeresik a hagyományos ruhák készítéséhez még értő varrónőket, hogy a régire hasonlító ruhát varrassanak újra, vagy átalakítsák a még fellelhető viseletdarabokat - tette hozzá.

A főmuzeológus kifejtette: a viselet rendkívül árnyalt módon fejezte ki az életkort, az alkalmat és a társadalmi helyzetet, pontos jelentése volt az egyes ruhadarabok színének, az anyagok minőségének.

A mai ünneplők esetében az identitás kifejezése és az esztétikai lehetőség vált dominánssá. Az újravarrott öltözetek a nőknél az ingvállas-vállkendős viselet legutolsó fázisát rekonstruálják, míg a férfiak mai ünnepi palóc ruházata az első világháborúig hordott bőgatyás-vászoninges viseletet, vagy a már városiasabb posztó öltözeteket hozza vissza.

A Palóc Múzeum 2006-ban és 2007-ben vásárolta meg Hollókő és Érsekvadkert kortárs ünnepi öltezeteinek kollekcióját a Néprajzi Múzeum MaDok programja a jelenkor kutatása keretében.
Lengyel Ágnes elmondta: a világörökségi Hollókőn elsősorban a folklórprogramok előadói, "a turizmus színpadán szereplők" készíttetik a tradicionális viseletnek megfelelő ruházatot, de megfigyelhető már ez a betelepülőknél is.

Érsekvadkerten a hagyományőrzésben megmutatkozó aktivitás keltette új életre a viseleteket.
Ebben a faluban érdekes vonásnak nevezte a kiállítás rendezője a magyar identitás megnyilvánulását, mint nemzeti színek a főkötőn, szoknyán, a kötény kötőjén, vagy a piros-fehér-zöld csíkos, kézzel kötött harisnya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását