2024. május 11. - Ferenc

Új istennőt választottak Nepálban

Egy hatéves kislány személyében új élő istennőt, kumárit választott ki a nepáli maoista kormány, miután elődje már 11 éves és ezzel hamarosan túl öreggé válik a címre.
2008. szeptember 30. kedd 21:45 - Hírextra
Az ateista maoista vezetés azzal, hogy maga választotta ki az új élő istennőt, megfosztotta a megdöntött királyság papjait ettől a korábbi előjoguktól.

Srija Badzsracsarja, az új kumári egy földműves kislánya, és a hagyománynak megfelelően 32 követelmény tiszteletben tartásával választották ki. A kumárikat szigorú rend szerint jelölik ki általában négy-öt éves korukban. Ezek közé tartozott, hogy "olyan hosszú szempillája legyen, mint egy tehénnek" és "olyan lágy és világos hangja, mint egy kacsának."

"Az a körülmény, hogy ma Nepál köztársaság és nincs már királya vagy királyi papja, még nem jelenti, hogy sutba kell dobnunk hagyományainkat" - mondta az AFP-nak Kesab Bahadur Sresztra, a döntést meghozó kormányzati testület egyik tagja.

Katmandu völgyének három középkori városában évszázadok óta kultusz tárgyát képezik a kumárinak nevezett fiatal szüzek. A hagyomány alapján a nevari etnikum soraiból, illetve a Sakja buddhista család tagjai közül kiválasztott kislány számos beavatási szertartást követően válik Durgá istennő, illetve egyik isteni formája, Taledzsu élő megtestesülésévé.

Számos ünnep alkalmával az élő istennőket gazdag arany és vörös ruhába öltöztetve, szekéren viszik körbe a városon.

Az ateista maoisták hosszú polgárháború nyomán két éve jutottak hatalomra a himalájai országban és az idén megrendezett választásokon véget vetettek az utolsó hindu monarchiának. Laikus köztársaság jött létre, de a hagyományok mélyen gyökereznek az országban, ahol a lakosság 80 százaléka hindu vallású.

Priti Sakja, az eddigi élő istennő 11 éves, így az októberi Daszain hinduista ünnep során le kell mondjon istenségéről.

"Ha most nem találunk senkit, akkor várnunk kellene egy teljes évet, ami már túl késő lenne. Ha egy lány ugyanis még kumáriként kezd menstruálni, az szerencsétlenséget jelent" - mondta még az új élő istennő kutatása közben Dipak Bahadur Pandi, a kulturális ügyeket felügyelő állami testület tisztségviselője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását