2024. március 29. - Auguszta

Színikritikusok díjai

Térey János Asztalizene című művét választották a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhének tagjai; a legjobb előadás a Pécsi Nemzeti Színház A képzelt beteg című előadása és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ványa bácsija lett.
2008. szeptember 30. kedd 11:38 - Hírextra
A Színikritikusok Díját hétfőn este adták át Budapesten, a Kamrában. A Színházi Kritikusok Céhe évről évre a tagok szavazatai alapján adományozza az előző évad produkcióinak az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerést. A díjak többségét - a hagyományoknak megfelelően - az előző évi kitüntetettek adták át - közölte Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára kedden az MTI-vel.

A 2007/2008-as évadban a legjobb rendezés díját Zsótér Sándor kapta a fővárosi József Attila Színházban bemutatott Az öreg hölgy látogatása című produkcióért.

A legjobb zenés, szórakoztató előadásnak járó díjat a Szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap című produkciója nyerte el. A színikritikusok az évad legjobb független színházi előadásának a KoMa Társulat Plazma című munkáját választották.A legjobb női főszereplőnek járó díjat Ladányi Andrea vehette át, aki Az öreg hölgy látogatásában nyújtott alakításával nyerte el a elismerést.
A legjobb férfi főszereplő Dolmány Attila lett, ő a Budapesti Kamaraszínház Árpádház című produkciójában játszott szerepéért kapta a díjat.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Herczeg Adrienn (A képzelt beteg, Pécsi Nemzeti Színház), míg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Pálffy Tibor (Yvonne burgundi hercegnő, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) vehette át. A legígéretesebb pályakezdő a kritikusok szerint Krisztik Csaba (A sasfiók, debreceni Csokonai Színház).

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai a fővárosi Radnóti Miklós Színházban bemutatott Asztalizene című dráma Bagossy Levente tervezte díszletét ítélték a legjobbnak.A legjobb jelmezért járó elismerést A nagyratörő című darabnak ítélték; az egri Gárdonyi Géza Színház darabjának jelmezeit Nagy Fruzsina tervezte.

Különdíjban részesült a fővárosi Katona József Színházban futó, Nótoriusok című sorozat. A legjobb gyermekelőadásnak járó díjat az idén nem ítélték oda a kritikusok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását