2024. május 6. - Ivett, Frida

Az orosz nyelv hete

Az elmúlt öt évben nőtt az orosz nyelvet tanulók száma Magyarországon, az Orosz Kulturális Központban több mint négyszázan jelentkeztek az idén nyelvtanfolyamokra - mondta Valerij Platonov, Oroszország budapesti nagykövetségének kulturális attaséja az oro
2008. szeptember 29. hétfő 11:32 - Hírextra
Platonov a növekvő érdeklődést annak tudta be, hogy az oroszországi oktatási rendszer és a diplomácia nagy erőfeszítéseket tesz az orosz nyelv népszerűsítése érdekében.
Mint mondta, az országos rendezvénysorozatba az idén bekapcsolódnak Budapesten kívül Nyíregyháza, Szeged, Pécs és Szombathely önkormányzatai és kulturális intézményei. Az eseménysorozat nemzetközi jelleget ölt: több országban is most zajlanak az orosz nyelv és oktatása hetének programjai.

A kulturális attasé beszámolt arról, hogy Magyarországon orosz nyelvi kabinet létrehozásán is dolgoznak az Orosz Világ Alapítvány közreműködésével. Ezt először az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), majd a Debreceni Egyetemen igyekeznek beindítani, a kezdeményezést a magyar kormányzat is támogatja.

Jegvenyij Jurkov professzor, az Orosz Nyelv és Irodalom Tanárok Nemzetközi Szövetségének apparátusvezetője a sajtótájékoztatón kitért arra: Magyarországon az orosz nyelv hete felhívja a figyelmet az Orosz Világ Alapítvány által meghirdetett orosz nyelvi versenyre is, amelyet különböző korú iskolások számára szerveztek. Az első forduló, amelynek keretében interneten keresztül kellett feladatokat megoldani, a végéhez közeledik. A nemzetközi verseny döntőjét Szentpéterváron tartják néhány hónap múlva.

Az Orosz Világ Alapítvány munkájáról megemlítette, hogy anyagilag támogatnak egy orosz könyvismereti versenyt, valamint az orosz kultúrához kötődő kiállításokat, konferenciákat is felkarolják.

Szvák Gyula, az ELTE Ruszisztikai Központjának vezetője közölte: a magyar kormány augusztus 21-i, a ruszisztikai kutatások támogatásáról szóló határozatának eredményeként módszertani központot hoznak létre a közeljövőben Orosz Nyelv és Kultúra Központja elnevezéssel.

Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy a bolognai folyamat részeként mesterképzésben oktatják 2009 őszétől az ELTÉ-n a ruszisztikát, azaz az orosz nyelvet, kultúrát és országismeretet magában foglaló tantárgyat. Utalt arra: egyetemükön eddigi tapasztalataik alapján túljelentkezés tapasztalható az Oroszországgal kapcsolatos tárgyak esetében.

Tájékoztatása szerint az ELTE nyári táborokat, nyári egyetemet, ruszisztikai napokat szervez a tantárgy népszerűsítésére, valamint honlapot szerkesztenek, és tervbe vették a ruszisztikai hírlevél beindítását is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását