2024. április 27. - Zita

Határon Túli Magyarok Zenéje

A Határon Túli Magyarok Zenéje (HTMZ) című, CD-adományozással egybekötött jótékonysági koncertsorozat újabb előadását tartják október 24-én a fővárosban, a Művészetek Palotájában; az esten anyaországi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági muzsikusok, tánco
2008. szeptember 27. szombat 08:26 - Hírextra
Az esten színpadra lép a felvidéki Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes, Agócs Gergely, muzsikál a CimbaliBand és Maruzsenszki Andor vajdasági hegedűs, elhozza dalait Maczkó Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes. A jó hangulatról igyekszik gondoskodni még Kárpátaljáról "Szalonna", valamint Herczku Ágnes énekes.

A HTMZ programsorozat lényege, hogy évről évre határon túli és anyaországi zenészek játszanak együtt Budapesten és határon túli városokban.

A koncertekhez CD-adományozási akció is kapcsolódik, amelynek keretében határon túli városok könyvtárainak adományoznak hanghordozókat. A cél, hogy a határon túli magyar városokban is elérhetőek legyenek az anyaországban kiadott magyar zenei értékek, amelyek sokszor éppen a határon túli magyar területekről származnak. A HTMZ-koncerteket 2001 óta szervezik.

Böszörményi Gergely, a Periferic Records vezetője szerint a HTMZ jótékonysági koncertsorozathoz 2005/2006-ban 75 kiadó csatlakozott, s így 6 millió forint értékben adományoztak CD-t négy határon túli város - Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka - könyvtárának a Magyarországi Református Egyházzal karöltve. 2006/2007-ben folytatták az adományozást, amelynek összértéke ismét mintegy 6 millió forin volt, s bevonták e körbe Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát is.

A 2007/2008-as évadban, tavasszal hét koncertet szerveztek a Kárpát-medence zene és tánckedvelő közönségének. A mostani est fővédnöke Mádl Dalma, a Magyar Karitász Jószolgálati Nagykövete és Bölcskei Gusztáv református püspök. Megnyitót mond Jókai Anna Kossuth-díjas író.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását