2024. április 20. - Tivadar

Új stratégia készül

Átfogó idősügyi stratégia készül Magyarországon, amit várhatóan jövőre bocsátanak társadalmi vitára - erről tájékoztatta az Idősek Világszervezetének (FIAPA) Budapesten tanácskozó főtanácsülését Csizmár Gábor pénteken.
2008. szeptember 26. péntek 13:17 - Hírextra
Az elsősorban a nyugdíjas szervezetek által kidolgozandó stratégia arra az új helyzetre ad majd választ, hogy növekszik Magyarországon, mint a világon mindenütt, az időskorúak aránya a társadalomban, "minél többen, minél tovább élünk" - mondta el a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Ennek a munkának a sikeréhez járulhat hozzá a FIAPA tanácskozása, amelyre a világ 70 országából közel háromszázan érkeztek a magyar fővárosba. A pénteki tanácsülésen, majd azt követő programokon a résztvevők átadhatják tapasztalataikat magyar partnereiknek, ami hasznos lehet a hosszú távú stratégia kidolgozása során - mutatott rá Csizmár Gábor.

Az államtitkár a tanácskozás résztvevőit arról is tájékoztatta, hogy Magyarországon 2003 és 2007 között az egy nyugdíjasra jutó nyugdíjemelés átlagosan 43,7 százalékos volt, miközben az infláció a nyugdíjaskosár szerint 29,4 százalékot tett ki. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálértéke 15,4 százalékkal nőtt, "amire büszkék lehetünk" - hangsúlyozta Csizmár Gábor.

Elmondta, hogy a nyugdíjasokat képviselő Idősügyi Tanács, amelynek elnöke a miniszterelnök, számos javaslatot tett, amelyek nagy része meg is valósult. Ezek közül kiemelte azt, hogy a nyugdíjasok 65 éves kortól ingyen vehetik igénybe a tömegközlekedést, jelentős mértékben emelték az özvegyi nyugdíjakat, s bevezették a 13. havi nyugdíj rendszerét.

Az államtitkár kiemelte, az államháztartás rendbehozatalát célzó megszorító intézkedések során az egyik fő célkitűzés, hogy ezek ne érintsék a nyugdíjrendszert. "A nyugdíjkasszán nem fogunk spórolni" - jelentette ki.

Kitért arra, hogy a parlamentben nap mint nap egymással csatázó pártok képesek voltak arra tavaly, hogy egyhangúlag elfogadják a "Legyen jobb a gyerekeknek" című, 25 évre szóló programot, ami véleménye szerint előre vetíti azt, hogy egy megalapozott, hosszú távú nyugdíjas-program esetében is hasonló konszenzus fog kialakulni.

Thomas Nofre, a FIAPA elnöke arról beszélt, hogy a társadalmak demográfiai összetétele változik, világszerte növekszik az idősek aránya.

Arra van szükség, hogy az emberek idős korban is aktívan részt vehessenek a társadalom életében, ne jelentsenek tehertételt senkinek - fogalmazott.

Az 1982-ben Bécsben megalakult FIAPA elnöke rámutatott, hogy az idős embereknek sok tekintetben speciális igényeik, szükségleteik is vannak, amit a társadalomnak biztosítania kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását