2024. május 2. - Zsigmond

Utolsó körben a vízummentesség

Egy-két napon belül lezárulhatnak a tárgyalások az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodásról Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár kedden Budapesten az MTI-nek. A bűnügyi adatok cs
2008. szeptember 9. kedd 16:50 - Hírextra
Még egyeztetünk, reményeink szerint egy-két napon belül lezárulhatnak a megbeszélések. Ezt követően kerülhet a javaslat ötpárti egyeztetésre, illetve a kormány, majd a parlament elé - mondta Horváthné Fekszi Márta az MTI-nek. Hozzátette: nem kizárt, hogy a jövő héten ötpárti egyeztetés lesz az egyezményről.

A magyar javaslatokat az amerikai külügyi, az igazságügyi és belbiztonsági minisztérium államtitkára is megvizsgálta. A indítványok egy részére már kedvező választ adtak az amerikaiak - tette hozzá.

Magyarország nagyon komolyan veszi azt, hogy a szerződés teljes mértékben megfeleljen az emberi és szabadságjogoknak - húzta alá Horváthné Fekszi Márta.

Az amerikai nagykövet a nyár elején azt mondta az MTI-nek, hogy július végén, augusztus elején aláírják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást. Később a Külügyminisztérium azzal számolt, hogy szeptember 10-ig megköthetik az egyezményt. Szeptember 2-ra ötpárti egyeztetést is hirdettek a kérdésben, ami elmaradt.

April H. Foley nagykövet az MTI-nek korábban azt mondta, az amerikai fél miatt csúszik a vízummentességi megállapodáshoz szükséges utolsó szerződés aláírása Magyarország és az Egyesült Államok között. Az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium továbbra is egyeztet arról, mit szeretnének elérni ezzel az egyezménnyel - mondta a misszióvezető.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy megszületik az utolsó hiányzó megállapodás a bűnügyi adatok cseréjéről és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni.

A vízummentességet élvező 27 országgal ellentétben a közép- és kelet-európai államok polgárainak jelenleg százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását