2024. május 17. - Paszkál

Pályázattal a vízművek élére

Demszky Gábor javaslatára pályázattal töltik be a Fővárosi Vízművek Zrt. nemrég megüresedett vezérigazgatói posztját - közölte Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes pénteken az MTI-vel, miután a főpolgármester társaságában egyeztettek a cég kü
2008. szeptember 26. péntek 18:43 - Hírextra
Ikvai-Szabó Imre elmondta, hogy a befektetőkkel, akik pozitívan fogadták a főpolgármester indítványát, egyeztettek arról is, hogy a jövő év május 31-ig kell a cég EU-szabvány szerinti közszolgáltatási eljárásrendjét kialakítani.

Megjegyezte, hogy a fővárosi önkormányzat megbízásából a Profil Kft. folyamatosan dolgozik ezen a feladaton minden közszolgáltató cégnél. Egy társaságnál, a közterület-fenntartóknál e héten már véglegesítette is a Fővárosi Közgyűlés ezt a szabályozást - tette hozzá.

A szabad demokrata politikus közölte, hogy ez a feladat egyidejűleg a cég privatizációs szerződését, a menedzsmenti és szindikátusi szerződést, a vízművek és az önkormányzat teljes együttműködését is érinti, s ez így korrekt. A befektetők belátják, hogy a jelenlegi helyzet módosításra szorul.

A fővárosi önkormányzat érdeke rendkívül egyszerű: "a vízdíj nem nőhet a csillagos égig". Márpedig erre számítani lehetne, ha a jelenlegi menedzsmentdíj-metódusról nem váltanának osztalék alapú elszámolásra - szögezte le.

A főpolgármester-helyettes utalt arra, hogy a szindikátusi szerződés és a vízdíj-képlet módosításáról már egyeztetés zajlik a befektetők és az önkormányzat között. Az önkormányzat ehhez a folyamathoz most csupán azt tette hozzá, hogy az EU-elvárásoknak megfelelően a támogatás tilalma és a deficitfinanszírozás szabálya érvényesüljön minden közszolgáltatás, így a vízszolgáltatás esetében is.

Ikvai-Szabó Imre kitért arra, a főpolgármester jelezte a befektetőknek, hogy az új vezérigazgató kinevezése után tesz javaslatot a fővárosi önkormányzat a cég stratégiai kérdésekkel foglalkozó vezérigazgató-helyettesének személyére. A befektetőkkel néhány hónapja, az elmúlt években felhalmozódott menedzsmentdíj felosztásakor állapodtak meg abban, hogy az önkormányzat egy stratégiai kérdésekkel foglalkozó vezérigazgató-helyettest delegál a céghez.

Haranghy Csaba, aki a céget az elmúlt hat évben irányította, közös megegyezéssel távozott a posztjáról. A társaságot azóta Keszler Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettes irányítja, aki bírja a befektetők bizalmát és aki esélyes lehet a vezérigazgatói pályázaton is - tudta meg az MTI fővárosi képviselőktől.

A társaság igazgatósága a múlt héten elfogadta a vezérigazgató távozási szándékát, s azt a cég október 2-i közgyűlése elé terjesztik formális jóváhagyásra. Ez előtt azonban a cég többségi tulajdonosának, a fővárosi önkormányzatnak a gazdasági bizottsága elé kerül jövő kedden a javaslat. Az önkormányzat szabályozásával ellentétesen a képviselők nem kapták meg péntek délutánig ezt az indítványt, így csak helyszíni kiosztással ismerhetik meg az anyagot.

Haranghy Csaba tavasszal a menedzsmentdíjról szóló vita lezárásakor vesztette el a befektetők bizalmát, akik ezt követően jelentősen korlátozták döntési jogkörét. A vízművek privatizációs, szindikátusi szerződése szerint a vezérigazgatót a befektetők jelölik.

Csorba Zoltán, a vízművek francia tulajdonosának, a Suez cégnek a magyarországi képviselője, a Hungáriavíz Zrt. vezérigazgatója az MTI telefonos megkeresésére nem reagált.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a döntésre reagálva azt mondta: a pályázat még mindig jobb, mint amit az elmúlt két évben csinált a városvezetés a közműcégek vezetőinek kinevezése kapcsán.

A közműcégvezetők tevékenységével kapcsolatosan megemlítette, hogy a mai napig nem lehet tudni, miért távozott a posztjáról Haranghy Csaba, s az sem derült még ki, valójában miért távozott a BKV-tól Antal Attila.

A fővárosi önkormányzat közműcégei vezetőinek többségét a 2006-os önkormányzati választások után Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes szorgalmazására, pályázat nélkül nevezték ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását