2024. április 16. - Csongor

Amíg egy ősnyomtatványból röntgengép lesz

Majd' ezer tételt árverez kétnapos könyvaukcióján, október 3-án és 4-én, az Országház Antikvárium . Az első napon kisebb értékű könyvek, néhány grafika, aprónyomtatvány, folyóirat, térkép a kínálat. Ebben az összeállításban is vannak ritkaságok, dedikált
2008. szeptember 25. csütörtök 16:17 - Hírextra
A második napon az Országház Antikvárium, az antikkonyv.hu és a Rotary Club Budapest közös jótékony célú aukcióját tartják. Itt már jóval magasabb árú tételek szerepelnek, nem ritka a 100-200 ezres vagy ennél magasabb kikiáltási ár. A vételár 15 százaléknyi jutalékának kétharmadát egy kerekes székesek vizsgálatára alkalmas röntgengép megvásárlására fordítják, amelyet a XI. kerületi Fehérvári úti rendelő kap meg. .

Legmagasabbról, 250 ezer forintról egy ősnyomtatvány indul. Buda első ismert ábrázolása, amely 1493-ban, Nürnbergben Hartmann Schedel Liber Chronicarum című munkájának latin nyelvű első kiadásában látott napvilágot. A színezett fametszet előképéül szolgáló rajz, Michael Wolgemuth és Wilhelm Pleydenwurff munkája, minden bizonnyal korábbi. A budavári
 Nagyboldogasszony-templom Mátyás-tornya ugyanis már 1470-ben elkészült, a képen ezzel szemben a templomnak még nincsen befejezett tornya.

További harminc metszet szerezhető meg 80-30 ezer forint közötti áron, köztük Buda, Szarvas, Szeged, Tokaj, Vác, Visegrád, Zenta 17. századi ábrázolásai. Egerről és Komáromról pedig egy-egy 1597-es, kölni kiadású látképet lehet megvenni 80-80 ezer forintért. A Visegrádot és Érsekújvárt közös lapon ábrázoló, kézzel színezett rézmetszet, ugyanebből az évből és nyomdából, 100 ezer forintot kóstál.

Gyűjtői csemege a tizenöt régi térkép is. Köztük az, amelyik a Dunát és Európát a Fekete-erdőtől a Kaukázusig mutatja, középpontjában Magyarország térképével.(200 ezer forint) Vagy az az 1627-es londoni kiadású Magyarország térkép, John Speed művéből, amelynek felső részén Pozsony, Buda, Komárom és Győr képe látható (200 ezer forint).

Ritkasága miatt indítják 240 ezer forintról Zichy Mihály 1911-ben, Lipcsében megjelent erotikus albumát. A 300 géppel számozott példányt csak előfizetők szerezhették meg. Több kiadása nem volt, a nyomás alapjául szolgáló rézlemezeket megsemmisítették.

Arany János Toldija, Tompa Mihály Szuhay Mátyása, Garay János Bosnyák Zsófiája egy kötetben százezer forintról licitálható. A költői beszélyeket az fűzi össze, hogy olyan pályaművek, amelyeket "1847-ben koszorúzott és kitüntetett a' Kisfaludy-Társaság."

Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály Magyar fűvészkönyvét 60 ezer forintra tartják, és Diószegi Orvosi fűvész könyv, mint a' magyar fűvész könyv praktika része című füzete 45 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Dr Schubert Gotthilf Heindich a szerzője A madarak természetrajza képekben című kötetnek, amelyhez a szerző további három állattani könyvét adják 220 ezer forintos kikiáltási áron. .
Igazi unikum József főherceg 1888-as kiadású Czigány nyelvtanának korrektúra példánya. Ponori Thewrewk Emil szerkesztő autográf névbeírásával, aláhúzásaival és lapszéli jegyzeteivel, az első lapon Ponori Thewrewk Emil beírása: "a főherceg saját correcturája". A nyelvtani részben József főherceg lapszéli jegyzeteivel. (80 ezer forint)

Magasról indítják a történelmi témájú köteteket, igaz ezek is mind különleges ritkaságok, amelyekben számos rézmetszet is található: Han Régi és Új Pannoniája 1686-ból 220 ezer forint, Hunfalvy János Pest és Buda kötete 240 ezer forint, és Rákóczi Ferenc hat kötetes, francia nyelvű memoárja, a Histoire des revolutions de Hongrie, 140 ezer forint.

Hat fénykép gyűjtemény, benne Divald Károly Magas Tátrai felvételei 1873 -ból, Divald Kornél Sáros vármegyei harcterek 1914-15-ben, (60-60 ezer forint), Klösz György Liszt Ferencet ábrázoló 1873 körüli fényképe (12 ezer forint), valamint egy 1970-es évekből való színészeket, filmforgatási jeleneteket ábrázoló album (30 ezer forintért).

A húsz, folyóiratokat tartalmazó tételben ott van Kossuth hírlapja, a Pesti Napló, a Magyar Szemle Krúdy Gyula 15 korai novellájával, a Nemzeti Újság. Hazai, 's Külföldi Tudósítások a' Magyar Nemzetnek köz jovára, valamint a Themis, Értekezések a' jog' körében, az első magyar nyelvű jogi folyóiratA könyveket október 2-ig az Országház Antikváriumban, a Honvéd utcában lehet megtekinteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását