2024. április 29. - Péter

A régiós rendőri együttműködésről tartottak nemzetközi konferenciát

A határőrség és a rendőrség integrálása után a nemzetközi és régiós kapcsolatok hatékonyságának növelését tűzte ki célul a csütörtökön Keszthelyen rendezett nemzetközi konferencia.
2008. szeptember 25. csütörtök 15:05 - Hírextra
Rendészeti szakemberek mellett önkormányzati vezetők is részt vettek a Balaton-parti tanácskozáson, ahol horvát, szlovén és osztrák rendőrségi vezetők is megosztották tapasztalataikat a hallgatósággal. Németh József, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság ellenőrzési szolgálatának vezetője a konferencia szervezőjeként elmondta: az együttműködés az érintett államokkal nem előzmények nélküli.

Év eleje óta az osztrák, a szlovén és a magyar rendőrség közös ellenőrzési központot működtet az egykori Rédics-Dolga Vas határátkelő szlovén oldalán, a schengeni csatlakozással megüresedett határellenőrzési épületben. A horvát rendőri szervekkel már szintén vannak kapcsolataik, de Horvátország tervezett uniós csatlakozása kapcsán kölcsönös érdek az együttműködés kiterjesztése.

Samu István, az országos rendőrfőkapitány helyettese emlékeztetett arra: Magyarország belbiztonsága szempontjából is fontos, hogy a magyar rendőrség miként tud együttműködni a szomszédos országokkal. Az uniós tagállam Szlovéniával, Ausztriával és Szlovákiával a legmagasabb szintű és a gyakorlatban is mindennapos az együttműködés a közös uniós és schengeni tagság kapcsán.

Romániával szintén széles lehetőségek vannak a közös uniós tagság miatt az együttműködésben, Horvátországgal pedig az uniós tagságra való törekvéssel bővülnek egyre inkább az együttműködési területek. A két unión kívül országgal, Ukrajnával és Szerbiával már más szintű a kapcsolat - fejtette ki Samu István.

Egyelőre Szerbiában a sorozatos változások miatt még nem alakult ki a legfelsőbb fórumokon az együttműködés, de a helyi, az egyes kapitányságok szintjén már gyakoriak a kapcsolatok. Az országos rendőrfőkapitány helyettese hozzátette: Szerbiával éppen a jövő hónapban kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások a rendőrségi együttműködés kiterjesztése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását