2024. április 26. - Ervin

Gombarekord

Ezentúl hivatalos tanúsítvány is igazolja, hogy a jászberényi Sinka Istvánné egyedülálló mennyiségű gombgyűjtemény tulajdonosa, az erről szóló oklevelet a közelmúltban kapta kézhez a városban csak Gombos Roziként ismert idős hölgy.
2008. szeptember 23. kedd 20:05 - Hírextra
Mint emlékezetes, a páratlan gyűjteményből idén júniusban rendeztek kiállítást a jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központban, ahol a tárlat zárónapján összeszámolták a közszemlére tett valamennyi gombot. Akkor Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora és közjegyző jelenlétében egy számlálóbrigád 432 ezer 500 darabot összesített. Ezt a szabályok szerint ezerre felkerekítették, így 433 ezer gomb lett a Magyar Rekordok Adatbázisába bejegyezve.

Most a következő teendő, hogy az oklevelet és a rekord hitelesítésekor készített okiratot angolra lefordíttassák, és elküldjék Londonba, a Guinness-rekordok központjába. Ez a feltétele annak, hogy a 2009-es rekordok könyvébe bekerüljön a gombos világrekord. Erre azért is van jó esély, mert Sinka Istvánné megbízásából már a legkülönbözőbb csatornákon, így az interneten is érdeklődtek, és nem találtak még egy embert, akinek több évtizeden át tartó hobbija a gombgyűjtés lett volna.

Mint a gyűjtő az MTI-nek elmondta: a jászberényi nyári kiállításra a vendégkönyv tanúsága szerint az ország szinte minden tájáról, ezen kívül Lengyelországból és Németországból is érkeztek látogatók. Amióta a tárlat révén a média segítségével gyűjtőszenvedélyének országos híre ment, folyamatosan küldenek neki gombokat, így tovább gyarapodik a kollekciója.

Sinka Istvánné gyűjteményét egy gombmúzeumban látná szívesen elsősorban Jászberényben vagy szülővárosában Szolnokon.A gyűjtemény két részre osztható, ebből az egyiket azok nemzeti jelképeket és állatfigurákat ábrázoló alkotások képezik, amelyeket a gyűjtő gombokból rakott ki. A készlet másik része fajtánként, szín és funkció alapján van rendszerezve. Sok köztük a becses darab: Ferenc József-korabeli egyenruhák egykori díszei vagy a Szent Koronával ékesített ezüstgombok, valamint csontból, szaruból és üvegből készített gombok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását