2024. május 6. - Ivett, Frida

Az autómentes nap és a szmogriadó

Az EU-s tagállamok közül elsőként hazánkban vezetnek be önálló küszöbértéket a légszennyezésért leginkább felelős szálló porra - jelentette be vasárnap Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
2008. szeptember 22. hétfő 07:07 - Hírextra
Az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Fővárosi Autómentes Napon mobil laborral levegőminőségi méréseket végeztek a KVM munkatársai az Andrássy úton. A sajtótájékoztatóra kerékpárral érkező miniszter arról is beszámolt, hogy a hétvégi autómentesség nyomán tizedére csökkent a szennyezettség a sugárút környékén.

A zöldtárca az egészségügyi tárca szakértőivel és az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen határozta meg - svájci mintára - a szálló por küszöbértékeinek mértékét. E szerint az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert. Riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha ez két egymást követő napon eléri a 100 mikrogrammot és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A rendelet heteken belül hatályba lép. A riasztási kötelezettség bevezetése rábírhatja az önkormányzatokat, hogy tegyenek komolyabb lépéseket a hosszabb távon ható légszennyezettséget csökkentő intézkedések bevezetésére.

A MTI kérdésére, hogy a határérték túllépése esetén milyen intézkedések várhatók, a miniszter közölte, hogy elsősorban az autóforgalom valamilyen korlátozása lehetséges például a hétvégeken, egyes útvonalakon. Hosszú távon megoldás a lakossági fűtés további korszerűsítése, vagy a nagy teherforgalmat elterelő utak építése.

Az új küszöbértékek alapján az önkormányzatoknak át kell dolgozniuk a szmogriadó terveket és várhatóan gyakrabban kell majd azokat elrendelni, a lakosság egészségének védelmében.
Magyarországon eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbérték létezett. A fűtési rendszer korszerűsítésével visszaszorult a szén-tüzelés, így a kén-dioxid értéke soha nem lépte át a határértéket. A szálló porra viszont önálló küszöbértékek nem léteztek, így nem is lehetett szmogriadót elrendelni.

A mobillaboros légszennyezettség-mérést az Andrássy út-Izabella utca sarkán végezték. Az eredmény: tizedére csökkent a szálló por és ezzel a benne található káros anyagok mértéke a két nappal ezelőttihez képest a sugárút környékén.

Az Andrássy út vasárnap a gyalogosoké, a bringásoké, a kultúráé és a környezetvédelemé volt. Egymást érték a rendezvények a Fővárosi Autómentes Napon és a Magyar Dráma Napján a szombati tüntetés után megtisztított útvonalon.

A nagyobb teátrumok az Operaház előtt felállított színpadon mutattak be részleteket nagy sikerű előadásaikból és új produkcióikból, míg a Liszt Ferenc tér a kisebb társulatok fellépéseinek színhelye volt. Horváth Csaba főpolgár-mesterhelyettes az Opera előtt felállított színpadon üdvözölte a jelenlévőket, az idei műsortervüket propagáló 40 budapesti és vidéki színház művészeit és az érdeklődőket.

Az Andrássy út szinte mindegyik sarkán történt valami. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyar Kerékpárosklub standjánál számolt be a Bringázz a Munkába! (BaM!) akció eddigi eredményeiről, majd kisorsolta az akció félidős nyereményeit és átadta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely címek okleveleit.

Az akció két hete alatt 7000 ember 30 ezer kilométert tekert: ezzel 56 tonna széndioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet és 6,2 millió forintnyi benzint spóroltak. Hamar népszerűvé vált a Bringázz a Munkába akció Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz! szlogenje.
Sok ezren töltötték ki vasárnap a környezetvédelmi és energiatakarékosságra buzdító totót a KVM által felállított pavilonban, ahol meg lehetett tekinteni régi rosszul szigetelő ajtókat, több évtizedes, energiafaló háztartási gépeket is.

Ebben a témában versenyt írt ki ismét a CECED Magyarország Egyesülés és az Electro-Coord Magyarország Kht: keresik az ország legöregebb porszívóját. A vetélkedésbe még működő öreg porszívókkal lehet benevezni és értékes díjakat nyerni vele. A nevezési határidő október 31.
Magyarországon a régi háztartási gépek aránya 35-40 százalék, az egyik legmagasabb a 25 tagállam közül. Ha mindenki hatékonyra cseréli pazarló háztartási gépét, egy erőműnyi áramot takaríthatunk meg - mondta az MTI munkatársának Belényesi Zsolt, a CECED Magyarország Egyesülés elnöke.

További részletek a versenyről az egyesülés honlapján tudhatók meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását