2024. április 28. - Valéria

Szavazatarányos támogatás

Teljes egészében szavazatarányossá válhat a pártalapítványok költségvetési támogatása az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által elkészített törvénytervezet alapján, amely az MTI birtokában került. Az előterjesztés benyújtásáról hétfőn dönt a testület
2008. szeptember 21. vasárnap 11:56 - Hírextra
Az új számítási módszer szerint az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa éves szinten 24,9 millió forinttal, a Fidesz Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványa 61,5 millió forinttal kaphat több állami támogatást.

Rosszabbul járna viszont a másik három ellenzéki párt: az MDF Antall József Alapítványa 29,6 millióval, az SZDSZ Szabó Miklós Alapítványa 28,8 millióval és a KDNP Barankovics István Alapítványa 52,9 millió forinttal kaphat kevesebbet a büdzséből.

A parlamenten kívüli MIÉP viszont támogatáshoz jutna: 25 millió forintot könyvelhetne el.
Jelenleg az MSZP 519 millió, a Fidesz 403 millió, az MDF 95,5 millió, az SZDSZ 117 millió és a KDNP 124 millió forintos költségvetési támogatást kap évente alapítványai működtetéséhez.
A tervek szerint októbertől lépne hatályba a jogszabály, ezért idén a fenti összegeket időarányosan kapnák meg a pártalapítványok.

A szavazatarányos számítási módszer az eddigi mandátumarányos támogatási rendszert váltaná fel.

A törvénymódosításra azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság áprilisban kimondta: alkotmányellenes, hogy költségvetési támogatásra csak azok a pártalapítványok jogosultak, amelyeket előzőleg legalább két egymást követő parlamenti ciklusban frakcióval rendelkező párt alapított.

E szabály alapján az ötszázalékos eredménnyel éppen bejutott új párt és az ugyanolyan eredményt elérő, de a parlamentben már korábban frakcióval rendelkező régi párt alapítványának támogatása között akár százszázalékos eltérés is lehet - olvasható az Ab indoklásában.
A most elkészült törvénytervezet szerint a költségvetési támogatás teljesen szavazatarányossá válik, azaz a támogatás az alapítványt az első érvényes fordulóban a pártra leadott szavazatok arányában illeti meg.

A dokumentum kimondja azt is, hogy a költségvetési támogatásra jogosult alapítványok támogatásának naptári évre számított összege nem lehet alacsonyabb, mint amennyi az állami költségvetésben a tárgyévet megelőző évben a pártok működését segítő, tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványok támogatására előirányzott összeg.

A pártok a törvény szerint a politikai kultúra fejlesztése érdekében tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenység céljából alapítványt hozhatnak létre.

Az Országgyűlés 2003-ban alkotta meg azt a jogszabályt, amelynek alapján megkezdhették működésüket a pártalapítványok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását